Som tidningen redan tidigare har skrivit har Region Sörmland haft som mål att minska sitt klimatavtryck genom mindre matsvinn och högre andel råvaror med låg klimatpåverkan.
Stavsjöbon Winfried Ros kom till Nyköping från Norrköpings lasarett efter en stroke. Han har nu varit inlagd i Nyköping i fem dagar. När han fick en meny i handen och fick välja mellan tolv maträtter blev han förvånad.
– Kan jag välja mellan allt det här? var Winfrieds första reaktion på utbudet.
Han hade innan dess gått ner 20 kilo och hade tappat matlusten helt.
– Det är gourmetmat kan man säga, just det stora urvalet på både frukost och middag. Som till frukost när jag kunde beställa en sillamacka, var kan man få en sådan macka någon annanstans? Jag har fått tillbaka min matlust, och det är inte bara det - jag fick livsgnistan också, säger Winfried Ros.
En annan förändring är att andelen svensk och ekologisk mat på Nyköpings lasarett har ökat mycket. Numera serveras bara svensk kyckling och nästan bara svenskt kött.
– Jag fick dovhjortsgryta med riktigt fin svamp och sedan kunde jag inte låta bli att äta en svampsoppa också, det var otroligt. Det var bättre än på restaurang och kan du tänka dig - man kan ta vilken dessert som helst också och det har jag passat på att göra. Det är rena rama frosseriet, säger Winfried Ros och skrattar.