– Det är väldigt roligt när någon frågar efter en speciell bok och man råkar ha den på en hylla, säger Carl Löwendahl som driver "Antikvariatet boksamlaren" i en liten källarlokal på Fruängsgatan.

Bakom den röda trädörren öppnar sig en lokal med böcker från golv till tak. Det finns inte så mycket golvyta att röra sig på. Men det finns några sittplatser mellan bokhyllorna. Böckerna står i rader och är indelade i olika avdelningar beroende på vad de handlar om. Antikvariatet har funnits på platsen i tolv år och påminner mycket om ett litet bibliotek.

– Jag har i stort sett alla avdelningar som finns på ett bibliotek, säger Carl.

Artikelbild

| Alla böcker placeras ut efter ämnen i olika avdelningar. Det fungerar ungefär som på ett riktigt bibliotek.

Carl är född i Nyköping och har jobbat med böcker hela sitt liv. 

– Jag är uppvuxen på Stenbrovägen och Kråkberget var vår lekplats så den platsen kan jag i detalj, säger han.

Han flyttade till Borås 1974 och gick på Bibliotekshögskolan i två år. Egentligen ville han bli konstnär men han kom på andra tankar. Som bibliotekarie har han jobbat på flera olika bibliotek. 2002 flyttade han tillbaka till Nyköping och pendlade till jobbet som bibliotekarie på Campus Norrköping. Det var vid den tiden som han började samla på böcker. Första lokalen låg på Bagaregatan och 2008 gick flyttlasset till Fruängsgatan.

– Jag tjänar inga direkta pengar på det här. Men det är min hobby och jag är glad att jag får ihop till hyran, säger han.

Artikelbild

| När antikvariatet är öppet sitter det en grön flagga uppsatt på staketet utanför.

Carl berättar att han alltid varit nyfiken. Han tyckte att det var en fin sysselsättning att jobba med böcker. Och boken har en ändamålsenlig förpackning. Även om det nu är mobilen som används när han vill veta något.

– Det går ju snabbare men man måste källkritiskt värdera allt som står där. Det känns ju tryggare att slå i Nationalencyklopedin, säger han. 

Artikelbild

| Christopher Aurivillius bok "Nordens fjärilar" med handkollorerade tryck är ett riktigt samlarobjekt.

Antikvariaten fick en stor betydelse på 50-talet när förlagen slutade att ha lagerföring på böcker. De flesta böckerna i butiken är begagnade från de senaste 50 åren men det finns även äldre dyrgripar för samlarna.  

– Men samlarna är ett utdöende släkte, säger Carl.

Artikelbild

| När jag var liten hade nästan alla grabbar modelljärnväg. Det var antingen Fleischmann eller Märklin. "Det var som att heja på Elvis eller Tommy Steele."

Förutom böcker tycker Carl om att måla och han har haft flera utställningar. Ofta målar han efter inspiration som han får genom böckerna. Det finns också en modelljärnväg som går runt mellan hyllorna i lokalen. 

– Gubbar i min ålder hade modelljärnvägar när de var små, och jag har faktiskt ett Märklinlok från 1957 som fortfarande fungerar problemfritt, säger Carl.