Intäkterna växer, tack vare att invånarantalet stiger och fler än tidigare förväntas jobba. Men samtidigt växer de åldersgrupper som behöver mer omsorg.
På måndagen presenterade de styrande i Nyköpings kommun deras förslag till budget för år 2020.
– Finansieringen ökar med 112 miljoner (nära 3,5 miljarder nu). Vi har mer att fördela, men behoven är större. Det är vi inte ensamma om när de demografiska utmaningarna växer, konstaterar kommunstyrelseordförande Urban Granström (S).
Tillsammans med Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP) lade han fram siffrorna som ska ge plus i kistan. 40 miljoner tror man på, närmare bestämt, trots att det inte är några skattehöjningar planerade nu eller de närmaste åren.
– Det är ett lite lågt mål, men det vore inte bra att lägga en orealistisk målnivå.
Finns det någon självkritik att utläsa i detta, att ni varit orealistiska tidigare?– Nja, så enkelt är det kanske inte. Snarare att se när vi tittar framåt vad som är en realistisk budget.
De stora satsningarna ska ske inom de klassiska områdena skola, vård och omsorg. Vård- och omsorgsnämnden och barn- och ungdomsnämnden är framför allt de nämnder som får klart större del av kakan än tidigare och även socialnämnden.
För att finansiera tas pengarna "lite här och där", men primärt de områden som ligger under kommunstyrelsen.
– Det kommer bli tufft över 2020, men det kommer vi klara med hårda prioriteringar. Men över tid måste regeringen tveklöst skjuta till mer pengar till kommunsektorn, säger Granström och tänker då på statsbudgeten som ska presenteras på onsdagen, men som Nyköpingsstyret inte hade några högre förhoppningar på.
Satsningarna var inga större sensationer, utan pengarna kommer gå till de två förskolor som planeras (Träffen och Oppeby), det nya parkeringsledningssystemet samt det kommande resecentrumet, som börjar ticka pengar i allt större grad även om det för folket inte kommer synas förrän år 2022.
Dessutom tas ett nytt äldreboende i bruk under 2020.
– Jämfört med 90-talskrisen så lade kommunerna ner äldreboenden då, det kan vi inte göra nu, sa Granström.
Dessutom har man lagt uppdrag på att utreda ett allaktivitetshus i Brandkärr och hur man ska "landsbygdssäkra beslut" som fattas och då ta hänsyn till särskilda förutsättningar och hur beslut påverkar stad respektive landsbygd och dessutom vill man vässa arbetet med att få nya företag att etablera sig.