Daniel hade änglavakt efter våldsamma E4-olyckan

Daniel Norman hade inte en chans när lastbilen bytte fil mitt i backen på E4. Trots en våldsam smäll klarade han sig i det närmaste oskadd. Men det hade kunnat sluta betydligt värre.

14 maj 2019 18:18

Det var i onsdags förra veckan som Nyköpingsbon Daniel Norman hade svängt ut på E4 vid Gumsbacken och började köra norrut. En lastbilsförare gick ut i vänsterfilen för att släppa fram Daniel och en annan personbil, från påfartssträckan ut till det högra körfältet.

När motorvägen börjar gå uppför, mot trafikplats Hållet tappade lastbilen fart. Då var olyckan framme.

– Den första bilen passerade lastbilen på högersidan så då svängde lastbilen in i högerfilen direkt. Sedan var det kört, lastbilen klippte mig i sidan.

Daniel kastades runt, hamnade framför lastbilen och fortsatte sedan in i mitträcket. Det tog slut förste efter att Daniels bil hamnat i motsatt riktning på motorvägen

– Det blev en liten flygtur... Jag hann knappt reagera under tiden. Bilen blev intryckt på ena sidan, där det också kom trafik så jag fick krypa ut genom fönstret på andra sidan, säger Daniel.

Sjukvårdspersonal undersökte Daniel på plats. Han var omskakad, men klarade sig undan med lindriga skador och behövde inte följa med till sjukhuset.

Polisen konstaterade att Daniel hade haft tur.

– De sa att om jag hade blivit påkörd en meter längre bak hade bilen hamnat mellan däcken. Hade det skett lite längre fram så hade han kanske klippt sidan hårdare och då hade bilen lika gärna kunnat välta.

Den adaptiva farthållaren i Daniels bil visade att han höll sig inom hastighetsgränsen. Bilen behövde bärgas från platsen efter smällen, även kroppen har tagit stryk.

– Jag är stel överallt, men ingenting är sönderslaget eller trasigt.

Daniel fortsätter:

– Det var väldigt mycket tankar på kvällen efter olyckan. Man tänker på det polisen sa, att jag hade haft tur.

Har olyckan påverkat dig som förare?

– Jag lägger mig inte på insidan av en lastbil igen, det gör jag inte...

Calle Ekberg, gruppchef för trafikpolisen i Nyköping, klargör att det inte är tillåtet att köra om en bil som ligger i vänster körfält, om man själv ligger i det högra på en tvåfilig motorväg.

– Kör man i ett accelerationsfält och den andra bilen går ut i vänsterfilen, då kan man köra förbi på insidan, däremot får man inte göra en omkörning på höger sida om det inte är ett accelerationsfält. Då får man sänka farten och göra den på rätt sida, till vänster.

Han önskar att fler förare använde påfarterna rätt, för att komma upp i rätt hastighet.

– Det kan vara förenat med livsfara att köra ut på E4 i 60-70 kilometer i timmen. Det kan till och med generera böter om man inte anpassar hastigheten rätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson