Den vävande grevinnan har somnat in

Nyköpingsbon och textilentreprenören Ebba von Eckermann sörjs av familj och vänner efter att ha gått bort i februari. Med sina färgsprakande kläder gjorde hon sig inte bara känd på den nationella arenan – ropet om hennes kreationer ekade högt långt utanför Sveriges gränser.

2 februari 2018 17:00

Det började 1949 i hemorten Ripsa, där Ebba von Eckermann tillsammans med sin man grundade Ripsa textilier. Inledningsvis var det handvävda plädar i ull som stod i fokus, framställda av lokala väverskor och sömmerskor. Därefter fortsatte det med klädesplagg.

Plaggen, som skapades i ylletyg, utmärkte sig med sina starka färger och klassiska snitt. Redan vid den här tiden hade hon gjort sig känd under det epitet som skulle följa henne livet ut – den vävande grevinnan.

I början av 50-talet kom det internationella genombrottet när Dior i Paris köpte in Ebba von Eckermanns kjolar med elastisk midja. Det var den framgångsrika Ripsakjolen som fångat modehusets intresse. Kjolen, tillsammans med Ripsajackan, är några av de mest kända plaggen som Ebba von Eckermann skapade.

Framgången fortsatte till 1967, då hennes kreationer hunnit säljas till varuhus och butiker i Sverige, USA, Kanada, Frankrike, England och Tyskland. Därefter övergick Ebba von Eckermann till att rikta in sig på privatförsäljning – dels på hotell och dels hemma hos kunderna.

På 80-talet lades verksamheten ner till följd av ökad konkurrens och nedpressade priser. Branschen skiftade, med företag som fokuserade på fabrikstillverkning, inte småskalig produktion.

Ebba von Eckermanns gärning har dock levt kvar, och kommer sannolikt så göra under överskådlig framtid. Flera utställningar har i perioder arrangerats – Textilhistoriska gruppen och NK-villan har visat upp hennes kläder i Nyköping, likväl som Hallwylska museet i Stockholm. För att nämna några.

Läs också:En annan minnesvärd medverkan i SN var när Yasmin Ali, för SN:s Unga Sida, skrev om sin vänskap med Ebba – en fin relation med 79 års ålderskillnad.

Ebba von Eckermann blev 96 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa