Efter 25 år – nu tar kommunen över skolmaten

Från och med februari tar Måltidsservice över skolmaten. "Vi vill höja statusen på skolmaten", säger verksamhetschefen Marianne Backrud Hagberg.

Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef Måltidsservice, ser fram emot att kommunen tar över skolmaten från och med februari.

Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef Måltidsservice, ser fram emot att kommunen tar över skolmaten från och med februari.

Foto: Carolin Ericson

Nyköping2020-01-16 20:25

Nyköpings kommun har i över 25 år, sedan 1994, använt sig av entreprenörer, som Iss och nu senast Sodexo för hela måltidsorganisationen i kommunen.

– För några år sedan tog fullmäktige beslut att bygga upp en egen kostorganisation, Måltidsservice, och det har man nu gjort. Från och med den 17 februari tar vi över skolmaten i kommunen, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef på Måltidsservice.

Fördelarna med att kommunen inte längre ska använda en entreprenör är många, enligt Backrud Hagberg.

– Framförallt får vi större möjligheter att påverka, bland annat upphandlingsfrågan där vi vill använda oss av lokala upphandlare. Det är väldigt fyrkantigt när man har en entreprenör och svårt att ta snabba slut. Dessutom kostar det väldigt mycket när man vill göra en förändring, så det här är positivt.

Hur många måltider om dagen handlar det om som ni ska leverera?

– Närmare 10 000 måltider, varav 500 av de är till äldreomsorgen.

Vad har hittills varit den största utmaningen?

– Vi har byggt upp allt från grunden, varenda sak som vi gjort har vi behövt ta beslut om och nya rutiner och det har varit ganska tidsödande.

Vilka skillnader kommer eleverna uppleva?

– Vi kommer jobba mycket med tillbehörsborden, säsongsanpassade grönsaker och fina fräscha råkostsallader och så tänker vi framöver satsa på att baka eget bröd.

–Jag har en ambition att vi ska servera riktigt bra vegetarisk mat så att det blir första alternativet och att man tycker att det är wow.

Menyer har man enligt henne byggt utifrån livsmedelsverkets måltidsmodell som innebär att den ska vara god, säker och näringsriktig, hållbar, trivsam och interagerad.

Ekonomiskt hoppas hon på att man kommer kunna servera mat för samma kostnad som entreprenörerna har gjort.

– Det återstår att se om vi kommer kunna göra det så småningom. Men det är inte det som det har varit fokus på, utan det har varit kvalitén, säger hon och fortsätter:

– Men det är ett ansträngt läge i kommunen så vi måste så klart hålla kostnaderna inom budgetramarna.

Skolmaten har alltid varit omdiskuterad bland skolelever, hur mycket kommer ni lyssna på eleverna?

– Vi kommer göra allt vi kan för att maten ska vara god och följa upp och lyssna på eleverna. Tyvärr har den svenska skolmaten fått ett litet dåligt rykte, det vore roligt om man kunde höja statusen på skolmaten, så det ska vi försöka göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!