2015 gav länsstyrelsen Nyköpings kommun ett föreläggande att ta itu med dämmet i Sibro som reglerar vattnet mellan Båven och Lidsjön. Fyra år och två miljoner kronor senare har Nyköping lämnat ett förslag, men då sade länsstyrelsen nej. Nu har kommunen dragit tillbaka sitt förslag.
– Kommunen blev lite tagen på sängen, vi hade presenterat ett förslag vi trodde länsstyrelsen ville ha, säger kommunjurist Tomas Wieslander.
– Vi presenterade en lösning som dels är bra för miljön och dels är bra för de närboende.
Kravet ställdes eftersom dagens dämme stoppar i stort sett alla möjligheter för vandrande fisk att ta sig fram. Kravet riktades till Nyköpings kommun som äger fastigheten där dämmet ligger, även om det geografiskt ligger i Flens kommun. Kommunen fick bita i det sura äpplet och har alltså lagt både pengar och utredningstid för att arbeta fram ett förslag. Det gick ut på att riva dämmet som reglerar vattnet som rinner från Båven ut i Lidsjön och bygga ett vattendrag där fiskar kan ta sig fram, men som inte ger så stora skillnader i vattennivåerna i Båven.
Men länsstyrelsen vill se ännu större variationer i vattennivån, så att de motsvarar vattennivåerna före 1940 då dämmet byggdes om. Länsstyrelsen anser också att vattennivåerna är för låga i vattendraget som ska ersätta dämmet.
– Vi är inte nöjda med hur det här förslaget är utformat rent ekologiskt, förklarar länsjurist Måns Cederberg.
– Vi har drivit på för den här utrivningen av dammen, det är bra att den sker ur miljösynpunkt. Men det förslag som ligger på bordet innebär att det blir svårare för större fiskar, exempelvis mal, att passera.
Även Natura 2000-områdena i Båven riskerar att påverkas negativt, anser länsstyrelsen.
Att länsstyrelsen först ställer krav på en förändring och sedan säger nej till förslaget tycker Måns Cederberg är olyckligt, men hade önskat en bättre dialog med kommunen.
– Vi hamnar lite i en rävsax. Vi vill få till en förändring, men vi vill att förändringen ska vara bra. Det kan se konstigt ut att vi säger nej, men det är kommunens ansökan som den är utformad nu som domstolen ska ta ställning till. Och den är vi som sagt tyvärr inte nöjda med.
Förslaget att dra tillbaka kommunens ansökan ska upp för beslut på kommunstyrelsens möte nästa vecka. Sedan är det oklart vad som händer. Utredningarna kan komma till nytta längre fram tror Tomas Wieslander som inte tror att arbetet är gjort förgäves.
Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen, kände inte till kommunens planer på att dra tillbaka ansökan.
– Det var ny information för mig. Men ett nytt dämme som skadar de värden som vi ska värna kan vi inte ställa upp på.