– Jag kan inte säga att det inte rör sig om avloppsvatten, säger Torbjörn Rogstedt, arbetsledare på Nyköpings vatten som ansvarar för Nyköpings avloppsnät.
Magnus Eriksson är en hängiven fiskare som brukar fiska på träbryggorna vid Korsbron i höjd med Nyköpings hus. Under träbron finns en jättetrumma där regnvatten och smältvatten från stans gatubrunnar rinner ut. Magnus Eriksson hävdar att det vid upprepade tillfällen bräddat ut avloppsvatten från den stora rörtrumman, och att det sker när pumpstationen, som ligger mittemot Friskis och svettis i Nyköping, inte orkar pumpa ut avloppsvattnet till reningsverket.
– När pumpen inte orkar sker en överbräddning. Jag har sett både dambindor och toalettpapper flyta runt i Nyköpingsån, säger han.
Torbjörn Rogstedt säger att det finns en möjlighet att någon toalett i centrala Nyköping kan vara felkopplad till någon av dagvattenledningarna. Men hävdar att bräddningen funkar utmärkt på platsen.
– Spillvatten från ett enskilt hushåll kan vara kopplad till fel ledning, det är mer troligt än att det bräddar. En felkopplad toalett är omöjlig att hitta. Det är stora upptagningsområden och det skulle krävas minutiöst detektivarbete att hitta det. Men att det skulle brädda ut avloppsvatten i Nyköpingsån är uteslutet. Vi har kontrollerat röret vid Korsbron och det har inte bräddat alls, säger Torbjörn Rogstedt.
Det har inte tagits några vattenprover som kan bekräfta Magnus Erikssons misstankar om att det är avloppsvatten som missfärgat delar av istäcket som ligger nedanför NK-villan, mittemot dagvattentrumman. Torbjörn Rogstedt tror inte heller att ett prov skulle ge något utslag, då eventuellt avloppsvatten skulle vara utspätt i sådana fall.
– Jag är ingen laboratorieexpert men det troliga är att det är dagvatten som missfärgat isen. Dagvatten innehåller sand, smältvatten och utsläpp som är kopplat till trafiken och det är möjligt att brunnarna behöver sugas rent från smuts och skräp.
Rengöring av gallerbrunnarna är dock inte Nyköpings vattens uppgift, utan gatukontorets.
– Vi äger huvudledningarna medan gatusidan äger gatubrunnarna och underhållet av dem.