Fler prover ska tas på Myntan

I våras upptäcktes hälsofarliga gaser på Myntan. Enligt kommunen och Peab är halterna "oerhört låga", men i veckan ska man ta fler prover för att ta reda på vad som kan ha orsakat det hela.

NYKÖPING2016-09-27 08:48

I våras skrev SN om att trygghetsboendet Myntan på Arnö i Nyköping blivit något av en mardröm för flera av de boende. Orsaken ska ha varit lukt i lägenheter som kan komma från gaser från det flytspackel som smetats ut på betongen innan golvmattorna lagts på.

En av de boende på Myntan, som i våras ville vara anonym i tidningen, berättade att hen hade hostat och snuvat ända sedan flytten dit. Enligt samma boende ska hens läkare ha konstaterat att personen drabbats av astma.

– Just astmareaktionen är ju jätteläskig, säger Hans Molander som flyttade in på Myntan i januari.

Förra veckan närvarade han vid ett informationsmöte på Myntan, där man efter nya prover som gjordes i juli kunnat konstatera problem på flera ställen i fastigheten.

– Man sa att man på vissa ställen hade mätt av halter av gaser, men att mängden inte ska vara någon fara, säger Molander.

Gaserna det rör sig om är alkoholerna 1-butanol och 2-etyl-1-hexanol, ämnen som uppstått i luften efter så kallad förtvålning då fukt reagerat på mattlim som i sin tur lösts upp och delvis förångats i inomhusluften. Enligt Niklas Nybro, KMA-samordnare hos PEAB, rör det sig om "oerhört låga värden" av dessa ämnen.

– Vad gäller 2-butanol har vi i luftproven 200 som högsta värde och enligt Arbetsmiljöverket ligger gränsvärdet på 45 000 innan det blir okänligt, säger han.

Enligt Mikael Karlsson, fastighetschef i Nyköpings kommun, är halten av den andra alkoholen som upptäckts i luften, 2-etyl-1-hexanol, också låg.

– Det ska ligga på 2 000 och gränsvärdet är 20 000. Det är extremt lågt, säger han.

Men Niklas Nybro understryker att gaserna som man upptäckt överhuvudtaget inte borde finnas på Myntan. Varför det nu kunnat uppstå förtvålning vet man fortfarande inte och därför ska sammanlagt sex nya prover tas i veckan.

Två av dessa ska tas i lägenheter där det bor folk, resterande fyra prover ska tas i tomma utrymmen. Resultat väntas om ungefär tre veckor.

– Proverna gör vi för att få en klarare bild och hitta en lämplig åtgärd, säger Niklas Nybro.

Vilka åtgärder rör det sig om?

– Det är något vi diskuterar med försäkringsbolag och håller på att diskutera internt.

Enligt Monica Stenius, enhetschef på Myntan, har inga ytterligare klagomål från boende dykt upp under sommaren – i alla fall inget som rör gaser i luften.

– En del personal har klagat, men det är för att det är torr luft här, säger hon.

Monica Stenius upplevde inte heller någon större oro från personal eller boende under informationsmötet förra veckan.

– Efter att det här kommit fram blir det så att en del som har besvär med andningsvägar känner en viss oro, men inte så stor som man skulle tro.

Hans Molander har sedan tidigare just andningssvårigheter och måste ha syrgas för att kunna andas ordentligt. Han medger att hesheten lika gärna kan ha med syrgasen att göra, men tycker sig ändå uppleva en skillnad när han inte är på Myntan.

– När jag varit därifrån några timmar har jag upplevt att det hesa gått över en del, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om