Förskola kan vinna fint matpris: "Bättre betyg kan jag inte få"

Ängstugans förskola har nominerats till "Årets förskolekök". Kocken Nina Notheus har under 24 år arbetat med att mätta barnen och engagera dem i maten som serveras.

10 juli 2018 08:15

Under fredagen träffade SN Nina Notheus när hon för sista gången innan sommarlovet lagade mat till barnen på Ängstugans förskola. Till hösten kan hon och förskolan vinna White guide juniors pris som "Årets förskolekök".

– Det är extra roligt att det är just föräldrarna som har anmält oss till den här nomineringen. Bättre betyg kan jag inte få.

På förskolan lagar man all mat och bakar även det mesta av brödet. Något som utöver själva maten skapar ett mervärde i form av den gemytlighet det ger, säger Nina Notheus.

– Köket är något av hjärtat i huset. När vi bakar doftar det gudomligt ute på gården. Det är också tanken, att det ska kännas lite familjärt.

Som kock menar hon att det är roligt att laga all sorts mat. Men pannkakorna är något som ändå sticker ut.

– Då blir det feststämning i huset. Barnen känner att det luktar och springer nästan fram till borden. Många föräldrar säger också att det är så bra att jag gör pannkakor eftersom de själva aldrig hinner.

Även om det finns rätter som funkar hos alla försöker Nina Notheus att göra matlagningen personlig för varje barn.

– Jag försöker vara ganska schyst och kan laga olika rätter om det är något ett barn inte gillar. Går man till fem här behöver man mat. Jag vet exakt vad de vill ha och inte ha. Föräldrarna uppskattar det.

Nina Notheus ser även till att barnen involveras i maten som serveras. Ungefär två gånger i månaden har man matprovning där barnen får prova olika råvaror. Hon visar bilder från ett tillfälle där de testade tomater i olika former och storlekar.

– Vi har gjort det i ganska många år och det är jätteuppskattat.

Efter en matprovning får den vara som använts ligga i fokus följande vecka.

– Då känner barnen igen det i maten. Då är det lättare att få dem att smaka igen.

Förskolan har även äppelträd, rabarber och vinbärsbuskar som används i matlagningen. Även det är något som engagerar barnen.

– Tyvärr engagerar det dem lite väl mycket då de plockar innan det har mognat, skrattar Nina Notheus.

White guide junior

De nominerade förskoleköken bedöms efter smak och näring men även måltidsmiljö och service tillsammans med flera andra parametrar. Tjugo förskolekök har nominerats och prisutdelningen sker 18 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Järup