Friskolor krävs på miljonbelopp

Hyrorna för den kommunala skolan blev lägre än förväntat. Då krävs friskolorna på pengar de fått eller redan blivit lovade.

Per Skogqvist, biträdande rektor på Nyköpings enskilda gymnasium, utgår från att en rättslig process kommer inledas från friskolornas sida mot Nyköpings kommun.

Per Skogqvist, biträdande rektor på Nyköpings enskilda gymnasium, utgår från att en rättslig process kommer inledas från friskolornas sida mot Nyköpings kommun.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-12-13 20:10

Friskolor i en kommun har rätt till lika mycket pengar per elev som det kostar i den kommunala skolan, enligt likabehandlingsprincipen.

Nyköpings kommun har nu konstaterat att de kommunala skolornas hyror blev lägre än förväntat under året och kräver då tillbaka pengar från friskolorna.

Till de stora förlorarna i den historien märks Kunskapsskolan som kommunen vill lugga på närmare två miljoner kronor och även Nyköpings Enskilda, där gymnasiet ska få närmare en halv miljon i lägre ersättning i december månad. Allt enligt beslut på tisdagens möte i barn- och ungdomsnämnden.

Per Skogqvist på Nyköpings Enskilda har inte glömt de inte särskilt gamla dusterna med kommunen i ersättningsfrågor.

– I höstas grävde vi ner stridsyxan och lät saken vara, men det här – det här är tråkigt. Överraskande tråkigt. Jag trodde vi skulle stå på god fot med varandra, säger Skogqvist, som hade velat se underlag för hur man räknade från början och hur kommunen kunnat spara tio miljoner kronor på hyror på kort tid.

I Skolförordningen står "Om hemkommunen minskar ersättningen till sin motsvarande verksamhet får bidrag till enskilda huvudmän minskas i motsvarande mån genom att återstående utbetalningar under budgetåret sätts ner".

I tjänsteskrivelserna från kommunen har det uttryckts på olika sätt. Fristående förskolor och grundskolor ska enligt dessa återbetala, medan det i beslutet kring fristående gymnasieskolor står att ersättningen för december månad ska minskas.

– Jag såg att man lite olyckligt använt ordvalet "återbetalning", det borde stått att belopp ska reduceras. Ingen blir återbetalningsskyldig utan det blir nedsättning av belopp som inte betalats ut än, så länge utrymme finns i kvarstående fakturering, säger kommunjurist Tomas Wieslander.

Oavsett ordval spelar det inte Per Skogqvist någon roll. 

– Det blir samma sak oavsett om vi redan fått pengarna eller inte, det gör ingen skillnad. Det blir jättesvårt att planera när man räknat med pengarna och 70 anställda ska ha lön.

Hur går ni vidare efter det här?

– Vi är tvungna att ta det den rättsliga vägen. Det här är en sak som upprör de flesta inblandade friskolorna och jag tror att vi kommer kunna samarbeta för att hålla nere kostnaderna, det är dyrt att driva processer. Jag tror de stora koncernerna kommer att dela med sig och som jag förstår det är de flesta tveksamma till om det här är juridiskt riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!