Galet snabba bilar drog storpublik till Björkvik

De allra snabbaste bilarna gör 200 meter på bara en handfull sekunder. Kanske inte så konstigt att Gasoline Street Week lockade många motorintresserade till Björkvik.

3 juli 2017 18:00

Det är första gången som tävlingen arrangeras i Sverige och det är tidningen Gasoline Magazine som har sneglat mot USA där liknande evenemang är populära.

– Deltagarna kör med det som kallas för streetracingbilar, framförallt amerikanska bilar. Man kan säga att det som tidigare kördes på gatan tidigare har vi gjort legalt genom att nu köra seriösa tävlingar, säger Peter Larsson, chefredaktör på Gasoline.

Premiärtävlingen hölls på Björkvikring, där den tidigare flygbasen låg. Upplägget: Snabbast i mål på en rak 200-metersbana vinner.

Uppskattningsvis ett tusental besökare fanns på plats och närmare 120 av de främsta streetracingförarna från hela Norden deltog i tävlingen. Deras bilar är "i den värre klassen", berättar Peter Larsson.

– De kör 200 meter på ungefär 5-6 sekunder.

Tävlingen fortsätter med ytterligare fyra stopp i Mellansverige, efter avslutad tävling kör deltagarna sina bilar för egen maskin till nästa bana.

Evenemanget rundas sedan av nu på lördag när förarna vänder tillbaka till Björkvik

– Då är det ett jättekalas med stor bilutställning och prisutdelning bland annat, säger Peter Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson