Hannah, 17: "Jag hoppas makthavarna tar oss på allvar"

En grupp Nyköpingsbor samlades på stadshustrappan kring lunch för att stödja Greta Thunbergs manifestation för klimatet. – Jag hoppas att det öppnar makthavarnas ögon, säger Hannah Eriksson, 17 år.

30 november 2018 15:30

Hon går i skolan, men ville visa att klimatet är viktigt och gick till stadshuset tillsammans med några kompisar. Det är mycket som behöver göras, tycker hon, och har förväntningar på att klimattoppmötet i Katowice ska leda någon vart.

– Jag hoppas att de följer upp alla beslut som fattades i Paris. Och jag hoppas att makthavarna ser att vi unga bryr oss och att det tar det på lite större allvar.

Omställning Nyköping arrangerade manifestationen i Nyköping, men flera Nyköpingsbor slöt upp.

– Det har spridits via djungeltrumman, säger Hannes Anderzén.

Han kom med dottern Ofelia, 1,5 år, som satt och kurrade i vagnen medan blåsten tog i. Hannes Anderzén tycker att det hade varit bra om fler skolungdomar hade kommit.

– Det hade varit bra om fler hade kommit, om hela Nyköping hade gjort en markering, säger han.

– Jag hoppas politikerna tydligare tar ställning i de stora frågorna. Alla kan göra små grejer, men man kan inte lägga allt ansvar på individen.

Många kom för att visa sitt stöd till 15-åriga Greta Thunberg som började strejka från skolan två veckor före valet för att protestera för klimatet.

– Det är supergrymt, det visar att en person kan göra skillnad, säger Anneli Alfredsson.

Vilhelmina Alwert kom i sällskap med sin mamma Therese Alwert och yngsta barnet i barnvagn.

– Vi behöver ingjuta lite hopp i folk också. Jag vill få folk att vakna upp och ifrågasätta sin egen livsstil. Många tänker att det inte spelar någon roll vad de gör, men om alla börjar göra något kan det göra skillnad, säger hon.

– Många efterlyser att politikerna ska göra något, men det är vi som röstar på politikerna. Jag vet inte vad politikerna ska göra utan vårt mandat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens

Ämnen du kan följa