Hästnäringen i länet är en miljardindustri – genererar över 400 jobb

Hästar ger jobb. Hästnäringen i Sörmland genererar över 400 heltidstjänster. Ålberga gård utanför Nyköping har fyra heltidsanställda och tre timanställda som jobbar med gårdens fastigheter och mark och drift av ridanläggningen. – Hästarna är utan tvekan den del som är mest arbetsintensiv, säger Alette Sederholm, som äger och driver gården tillsammans med sin familj.

23 november 2018 08:01

Här finns ett 40-tal hästar. Det är inackorderade privathästar och ägarfamiljens sju egna hästar. Flera boxar hyrs av företagare som tar emot hästar för utbildning. 20-åriga Patricia Haag håller i tyglarna för hästverksamheten.

Klockan nio har hästarna släppts ut i sina hagar och stallet ska städas. Patricia och kollegan Peter Hermansson sopar stallgången medan Nils-Göran Svensson mockar boxar. Anställd nummer fyra, Peter Andersson, är ute med traktorn på ett gärde och gräver ur ett dike. I några veckor har även praktikanten Angelica Karlsson från Öknaskolan bidragit med extra händer.

Kostnader för inackordering är den enskilt största utgiften för privata hästägare. Totalt omsätter inackorderingsverksamheten i Sörmland 108 miljoner kronor på ett år. På Ålberga gård kostar en boxplats 6200 kronor i månaden, då ingår foder och service med fordringar, in- och utsläpp, mockning alla dagar i veckan.

I Sörmland omsätter foder och strö 85 miljoner på ett år. I år har foderpriserna skjutit i höjden efter sommarens extrema torka.

– Det här året har varit speciellt. Vi tar eget hö men trodde först inte att det vi producerar på gården skulle räcka. Om vi hade behövt köpa in hö hade vi varit tvungna att höja stallhyrorna, säger Alette Sederholm.

Så gott som varje vecka finns hovslagare i stallet för att putsa hovar och slå på nya skor. Det är flera olika hovslagare – hästägarna anlitar sin egen. Hästar behöver byta skor var sjätte till var åttonde vecka och hovvården av de 8400 hästarna i Sörmland ger totalt närmare femtio heltidsarbetstillfällen.

Tränare i både dressyr och hoppning kommer regelbundet till gårdens ridhus för att ge lektioner och hjälpa hästar och ryttare utvecklas. I Sörmland jobbar ridlärare i en omfattning som motsvarar mer än 70 heltidstjänster. Nästan lika många jobb finns i kategorin trav- och galopp, personer som har hästar i träning för tävling.

Vid halvtiotiden samlas personalen på Ålberga gård för genomgång av dagen och veckan. Idag blir det en kopp kaffe och rapport från gårdagens hovvård på unghingstarna. Alette påminner om att Öknaskolans handledare ska komma och hälsa på praktikanten Angelica och att det behövs mer spån i några av boxarna i stallet. I morgon står löshoppning i ridhuset på programmet, då kommer det några hästar utifrån.

Patricia säger att hon trivs jättebra med jobbet. Här får hon både rida och sköta hästar och stall.

– Jag bor här på gården i veckorna och åker hem till min kille i Finspång på helgerna. Det är fritt och jag får jobba med roliga personer, säger hon.

Hon kom till gården i mars men de andra anställda har varit här i många år.

– Det är fantastiskt att personalen stannar så länge, säger Alette Sederholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll