Högerextrema Afs åter i Nyköping

Polisen har full beredskap för att möta oroligheter då högerextrema Alternativ för Sverige, AFS, håller torgmöte i Nyköping på onsdag.

15 april 2019 16:56

­– De har sökt och fått tillstånd för en allmän sammankomst. Vi kommer att se till att de kan genomföra den och får en bra plats att stå på, säger Nyköpings polischef Thomas Karlsson.

Någon dag före valet förra året utbröt stora oroligheter då AFS landade på Stora torget. Enligt polisen var cirka 500 personer på plats. Åhörarna reagerade våldsamt mot talarnas suggestiva provokationer. Flera ungdomar gick till fysiskt motangrepp och spottade och kastade grus mot partiledaren Gustav Kasselstrand och partisekreteraren Jessica Ohlson från Stigtomta. Några greps av polis medan andra motdemonstranter stod stilla och grät. Ungdomar blev sprejade med pepparsprej samtidigt som polisen skyddade AFS-företrädarna.

Nu kampanjar partiet inför EU-valet den 26 maj. Kasselstrand är första namn på listan.

Efter demonstrationen i september anmäldes talarna för "hets mot folkgrupp" men uttalandena som fälldes bedömdes vara för allmänt hållna.

­– Det är en gränsdragning mellan det straffbara och yttrandefriheten. Uttalandena handlar om att man inte vill ha kriminella invandrare i landet och det får man säga. I det här sammanhanget, ett politiskt möte, menar jag att det inte var hets mot folkgrupp, sade kammaråklagare Marie Ericson efter att ha lagt ner förundersökningen.

Kommunalrådet Martina Hallström, (C), är en av de Nyköpingspolitiker som var på torget för att stötta och ta hand om de upprivna ungdomarna. Hon reagerar starkt mot att AFS nu åter kan propagera på torget.

­– Det är förskräckligt. Deras mål är att uppvigla och få motstånd och det lyckades de med sist. Jag hoppas innerligt att ingen går dit, det vore att spela dem rätt i händerna, säger hon.

Polisen kommer att dokumentera mötet, bland annat för att kontrollera om AFS-företrädarna gör några brottsliga uttalanden.

– Vi vet av erfarenhet att de som söker tillstånd brukar ha ganska bra koll på var gränsen går, säger polischef Thomas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll