Hyresgäster tror att vattenmätarna visar fel

I ett bostadsområde är det stor skillnad mellan vad hyresgästerna får i värme- och vattenräkning.

– Det här känns suspekt, säger en tidigare hyresgäst.

16 januari 2019 19:50

Boende i Kustbostäders radhus på Hagtornsvägen har börjat jämföra sina vatten- och värmeräkningar med varandra och misstänker att de blir felaktigt debiterade.

– Det här är ett ganska hett ämne varje år när räkningen kommer i december. När vattenräkningarna lästs av blir det jättemärkliga resultat när man jämför med sina grannar. När vi pratat med Kustbostäder har det blivit avvikande svar, bland annat att vi inte ska jämföra med varandra. Det känns suspekt, säger en tidigare hyresgäst på Hagtornsvägen som vill vara anonym.

Den tidigare hyresgästen berättar att någon fyllt sin pool under sommaren och inte fått betala speciellt mycket extra, medan andra inte badar eller tvättar hemma och fått betala flera tusen kronor extra. Någon ska ha fått betala så mycket som 11 000 kronor extra för ett helt års förbrukning.

– I vår familj tvättade vi nästan alltid i den gemensamma tvättstugan medan grannens tvättmaskin gick så gott som varje kväll. Vi har en grundsyn kring att man ska vara sparsam med vatten, ändå fick vi betala extra och grannarna fick tillbaka pengar.

– I sig tycker jag att det är bra att få betala för det vatten och den värme man förbrukar. Det är inget snack om att vatten kommer att bli en bristvara och att medvetandegöra det är oerhört nödvändigt, men det måste skötas rättvist.

Peter Setterdahl är fastighetschef på Kustbostäder. Han berättar att bolaget preliminärdebiterar hyresgästerna på Hagtornsvägen för vatten- och värmekostnader varje månad.

– Sedan läser vi av mätarna i oktober och skickar fakturan i december. Ibland blir det tillägg och ibland blir det avdrag på det hyresgästerna betalat in under året.

Hur ser spannet ut mellan de som får tillbaka mest och den som får betala extra?

– Jag tittar på listan och här är en som får tillbaka 775 kronor och en annan som får betala 4 000 kronor extra, säger han.

– Om man tror att det blivit fel får man gärna vända sig till oss. Det har hänt att vi skickat en mätare på kontroll, men det har aldrig varit något fel på dem enligt de uppgifter jag har, fortsätter Setterdahl.

Radhusen på Hagtornsvägen är de enda i Kustbostäders bestånd där hyresgästerna betalar separat för värme och vatten.

– Det beror på att det finns två bostadsrättsföreningar här förutom våra hyresrätter. Alla har samma matning och bostadsrättsföreningarna gör likadant med sina hyresgäster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa