Jättefest planeras för högstadieelever i Nyköping och Oxelösund

Skol IF behöver inte bara betyda idrott. På valborg ordnas det fest för högstadieelever i Oxelösund och Nyköping.

17 april 2019 19:20

I solgasset utanför Vittra i Nyköping har elever från högstadieskolorna i Nyköping och Oxelösund samlats. För första gången på länge är representanter från alla skolor delaktiga i Nyköping och Oxelösunds del av Sörmlands Skol IF. Och det som är närmast i kikarn är en stor fest för alla högstadieelever i Oxelösund och Nyköping.

– Vi ska ordna ett event på Träffen i Nyköping den 30 april för elever i årskurs 7­-9, säger Sofia Holmström.

Tanken är att ordna en alkoholfri och rolig fest som blir en tradition varje valborg.

– Vi hoppas att det blir uppskattat och räknar med att det kommer 500-600 personer. Tidigare fester vi anordnat senaste året har det inte kommit så många på, men nu tänker vi bli bättre på att nå ut, säger Isak Björeng.

Som ett steg i det har de nu anordnat en egen presskonferens.

– Tidigare har vi varit dåliga på att marknadsföra oss, men nu har vi lärt oss av våra misstag, säger Sofia Holmström.

En avgörande sak är att alla skolor nu har med elever i planeringsgruppen.

– Nu är vi från Alpha och Omega med för första gången, säger Yasmina Bouchta.

Till Träffen kommer en DJ och de lokala artisterna Emilie Wolf och 611 Musik.

– Vi valde lokala artister den här gången. De som är kända på riksplanet kostar väldigt mycket och det kan ändå vara svårt att hitta någon som alla gillar, säger Isak Björeng.

Trots att IF står för idrottsförening sysslar de alltså även med andra aktiviteter.

– Det handlar om att unga ska få något att göra och kunna träffa varandra. Nu för tiden kan många sitta kvar hemma, vara ute på sociala medier, men inte träffa andra på riktigt, säger Sofia Holmström.

– Vi har pratat med vuxna som minns hur det var förr, då det anordnades sådana här stora fester. Vi vill få tillbaka det, säger Isak Björeng.

Det finns mer planer för framtiden. Närmast är en utbildning som de ska ha för totalt 150 elever från de olika skolorna i Nyköping och Oxelösund.

– Vi ska ha ett läger på Boda camp på Femöre med föreläsningar och utbildning om våra fem viktigaste punkter. Entreprenörskap, ledarskap, självkänsla, positiva förebilder och föreningslära, säger Gabriel Bergh.

På sikt hoppas de även att engagemanget i Skol IF ska sprida sig. Dels till de platser i Sörmland där det inte redan finns, dels till mellanstadiet och gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis