Kommunen hjälper medborgare med bevattning

Bevattningsförbud med dricksvatten råder alltjämt. Men nu fixar Nyköpings kommun så Nyköpingsborna kan hämta vatten från Fruängskällan till växter och pooler.

15 maj 2019 07:28

På torsdagen blir Fruängskällan tappställe för poolvatten och bevattning.

Fruängskällan är en grundvattenkälla vid Nils Oscars bryggeri, där grundvattennivån är så hög att vatten måste pumpas bort för att hålla fastigheterna torra.

I stället för att nu bara pumpa vattnet rakt ut i Stadsfjärden erbjuder Nyköpings kommun sina invånare att härifrån hämta vatten till pooler och bevattning, nu då det råder förbud mot att använda det vanliga dricksvattnet till bevattning i stora mängder.

"Vi vill underlätta för Nyköpingsborna att hålla liv i sina växter och kunna bada i sina pooler. Källans vatten är inte godkänt att dricka, men går utmärkt att bada i och vattna med", säger VA-chef Mats Lindberg i ett uttalande.

Med start torsdagen den 16 maj kommer det vara möjligt att under två och en halv timme på förmiddagen hämta vatten. Detta är kostnadsfritt och enbart för privatpersoner, företag hänvisas fortsättningsvis till vattenkioskerna vid Idbäcksvägen och Kungshagsvägen.

Denna möjlighet kommer att återkomma framöver på tisdagar och torsdag.

Nyköpings kommun konstaterar att vattnet från Fruängskällan är råvatten och inte till för att drickas, men att prover gjort gällande att det ska vara lugnt att använda det som badvatten och för bevattning. En annan fotnot är att privatpersoner själva ansvarar för att kontrollera att deras anläggningar tål de aktuella halterna och ämnena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Langbrandt