Kraftsamling mot skogsbranden i gruvområdet

Skogsbranden nordost om Nävekvarn i sydligaste Sörmland berörde på fredagen ett område på omkring 60 hektar. Räddningstjänsten och hemvärnet kraftsamlade för att släcka branden. Vi rapporterade live från platsen.

16 maj 2019 13:45

Det var klockan 12.57 på torsdagen som SOS Alarm fick larm om skogsbranden nordost Nävekvarn. Då var det omkring 50 gånger 100 kvadratmeter som brann. Branden lokaliserades till ett gruvområde i Blombergstorp utanför Nävekvarn.

Nävekvarns räddningsvärn var först på plats för att lägga ut slang. Vid 14-tiden på torsdagen var två släckbilar och en tankbil vid brandplatsen.

– Det brinner i ett otillgängligt gruvområde på höjden, berättade Stefan Karlsson, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Under eftermiddagen och kvällen fanns även brandstyrkor från Nyköping, Kila, Vrena och Södertörn på plats. Två helikoptrar som vattenbombade i området sattes också in. Dessutom bistod lantbrukare med gödselspridare som kunde fördela vatten till utkanterna av brandområdet. Branden hade då spridit sig till omkring 20 hektar och elden fortsatte att sprida sig västerut.

Dock fanns aldrig någon fara för fastigheter i området.

Rök kunde ses och brandlukt kunde kännas ända bort mot Ålberga och Jönåker på grund av blåsten.

"Vi ber allmänheten att inte åka till området då det kan försvåra för räddningstjänstens framkomlighet.", meddelade kommunen på sin hemsida.

Vid 21.30-tiden på torsdagskvällen rapporterades att branden fortfarande inte var helt under kontroll, men att det då såg betydligt bättre ut än tidigare.

Under natten mot fredagen fortsatte släckningsarbetet.

– Vi har bekämpat branden hela natten, men legat lite lågt under tiden det var mörkt, berättade Henrik Lundh på Sörmlandskustens räddningstjänst vid 06-tiden på fredagsmorgonen.

Under fredagsförmiddagen inleddes en kraftsamling tillsammans med hemvärnet för att få hejd på branden, som på morgonen uppskattades omfatta ett område på uppemot 60 hektar. Väderprognoserna var nämligen inte på brandbekämparnas sida. Fortsatt torrt väder, och tilltagande vind.

– Jag skulle ändå säga att läget är relativt ljust efter natten, sa Henrik Lundh vid 06-tiden på fredagen.

Skulle branden sprida sig ytterligare kan emellertid själva området börja ställa till problem, och arbetet kan bli mycket riskfyllt. Branden rasar i ett gammalt gruvområde.

– Det finns en del gruvhål, och även fornlämningar, men gruvhålen har inte bedömts utgöra någon fara än så länge. Men skulle den sprida sig går den in i ett betydligt mer otillgängligt område, säger Henrik Lundh.

Under fredagen kom uppgifter om att brandområdet vuxit ytterligare, till att omfatta en yta på 60 hektar. Hela fredagen följde vi släckningsarbetet. Se liveflödet nedan för både uppdateringar, bilder och filmklipp.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Langbrandt, Hanna Oscarsson, Janne Strömberg, Henrik Holmberg