Kulturväxt blommade upp med hjälp av kärlek

På en gård på den Sörmländska landsbygden odlar paret Ranch den tidigare i Sverige utdöda växten Camelina. Av växten görs en olja som exporteras till bland annat Hong Kong.

Stefan och Therese Ranch visar upp två av deras produkter.

Stefan och Therese Ranch visar upp två av deras produkter.

Foto: Amanda Ekblad

Tystberga2019-11-04 20:22

Therese och Stefan Ranch lärde känna varandra för sex år sedan. Spannmålsbonden Stefan Ranch arbetade då på sin gård i Björksund medan Therese arbetade i Mälardalen som försäljningsdirektör. Innan de träffades hade Stefan Ranch odlat Camelina till finska företaget Raisio. De använde den i Karlshamns mjölfria margarin för att få upp Omega 3 nivån. När det inte behövdes längre funderade han på ett nytt sätt att använda växten. Redan under parets andra dejt så lyfte Stefan Ranch fram en idé om att skapa något av Camelina. När paret blev kära valde Therese Ranch att säga upp sig från sitt jobb och satsa på att starta upp ett nytt företag med Stefan.

–Jag hade länge velat göra något eget och med det här fick jag en anledning till att göra något nytt. Vi kommer från olika världar som gifter sig på ett bra sätt.

Under 2015 valde de att tillsammans starta företaget by Ranch AB med varumärket Camelina of Sweden som producerar en olja gjord på växten Camelina som också kallas Oljeådra. Växten har funnits sedan bronsåldern men har varit konstaterad utdöd i Sverige under en längre tid. Hösten samma år släpptes den första produkten som var en Camelina-olja.

– Samtidigt som vi tog fram den här produkten fick vi barn, så man kan säga att vi fick två bebisar på samma gång.

Det finns idag runt 60 återförsäljare bestående av både gårdsbutiker och matbutiker som säljer Camelina-produkter. Den senaste nyheten är att företaget säljer frön från växten.

– Jag tror att vi är först i världen med att sälja torrostade Camelinafrön. 

Camelina-olja används som mat- och hälsokost olja eftersom den innehåller mycket Omega 3. Camelina fungerar också som en ingrediens i hudvård eftersom den innehåller mycket e-vitaminer. Hela processen från att skörda frön till att pressa oljan görs på parets gård och är ekologisk.

Ett av målen är att få ut produkterna i hela världen och företaget exporterar idag till Hong Kong och Storbritannien.

– Vi satsar på att bygga upp en omfattande exportverksamhet. Men vi har tid att låta saker ta den tid de behöver eftersom vi har det övriga lantbruket. 

By Ranch är den enda gården i Sverige som odlar Camelina i stor skala och det kan bero på att det är en växt som kräver mycket. 

– Den här växten var klassad som utdöd i Sverige och det krävs nyfikenhet och driv att jaga fatt på grejer som inte redan finns. Det är ett ganska litet frö som har sina utmaningar att odla och skörda.

På en liten del av åkrarna utanför gården i Björksund odlas Camelina.
På en liten del av åkrarna utanför gården i Björksund odlas Camelina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!