Lång polisutredning väntar efter Rosenkällamordet: "Vi har en arbetshypotes"

Polisen har en teori om mordmotivet, men det kommer att dröja innan åtal kan väckas för mordet i Rosenkälla. Två personer är misstänkta och en av dem vaktas av häktespersonal på lasarettet.

6 februari 2019 11:02

När den 51-åriga mannen som vårdas på Nyköpings lasarett häktades på tisdagen valde tingsrätten en häktning på 14 dagar, trots att åklagaren hade begärt en månad. Men de två veckorna kommer inte att räcka för polisen att bli klar med sina utredningar för att väcka åtal.

– Vi har ett par månaders arbete framför oss, jag bedömer att det kommer ta två till tre månader innan vi kan betrakta oss som färdiga, säger Lars Liewenborg, chef vid polisens enhet för grova brott.

Mycket arbete återstår med den tekniska utredningen av lägenheten där mordet begicks, även om mordvapnet redan är säkrat och skickat till Nationellt forensiskt centrum i Linköping för att analyseras.

– Vi är långt ifrån klara. Vi kommer att behöva åka dit vid flera tillfällen för att säkra spår. Det dyker upp nya inputs under utredningens gång som behöver undersökas, säger Lars Liewenborg.

Mannen som misstänks för mordet av den 76-årige mannen på Erikslundsvägen i Rosenkälla vaktas av häktespersonal på sjukhuset. När han är tillräckligt frisk för att lämna lasarettet kommer han att föras till häktet. Mannen nekar till brott. Den kvinna som också misstänks för mordet har dock inte begärts häktad då misstankarna mot henne inte är lika starka.

– Men hon är inte avförd från utredningen än, säger Lars Liewenborg.

Ett tiotal poliser arbetar med mordutredningen och det finns en teori om motivet. Lars Liewenborg är dock förtegen om vad den går ut på.

– Vi har en arbetshypotes som kanske kan ge svar på varför mordet begicks. Vi får se om den når ända fram.

Detta har hänt

Fredagen den 25 januari hördes en smäll som från en explosion från en lägenhet på Erikslundsvägen i Rosenkälla i Nyköping. En brand bröt ut i lägenheten.

I lägenheten hittade räddningstjänsten den skadade 51-åringen, nu häktad misstänkt för mord. Längre in hittades den döde 76-åringen. Det råder ingen tvekan om att han mördades, enligt polisen.

En kvinna i 50-årsåldern anhölls, också misstänkt för mord men släpptes senare. Misstankarna kvarstår dock.

Den 51-årige mannen förhördes av polisen i måndags när han hade vaknat efter att ha legat nedsövd på Nyköpings lasarett. Han nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens

Ämnen du kan följa