Lugnt under AFS torgmöte i Nyköping

Ett par fördes bort av polis. Annars inträffade inga större incidenter när AFS var tillbaka i Nyköping.

17 april 2019 17:43

Några hundra personer var på plats på torget då AFS-företrädarna packade upp sin utrustning bakom kravallstaketen utanför gamla rådhuset. Ett stort antal poliser var på plats och ett ungt par som protesterade mot budskapet fördes bort. Utöver det avlöpte mötet odramatiskt. Samtidigt cirkulerade många vuxna från socialtjänst och skola. Flera partiföreträdare var också ute för att prata med ungdomarna och försöka bibehålla lugnet. AFS partiledare Gustav Kasselstrand uttryckte upprepade gånger sitt stora missnöje med SN:s bevakning av händelserna vid torgmötet i september samt rapporteringen inför onsdagens möte.

Som en reaktion på torgmötet ordnades ett antirasistiskt event på Magasinet, där bland annat SSU fanns med som arrangör. Ambitionen var att få dit folk istället för att de skulle ta sig till torget. Vid 15-tiden hade en del folk tagit sig till lokalen, Sam Bengtsson och två kompisar var några av besökarna.

­– Det känns bättre att gå hit, det är trevligare folk här, säger som inte ville ge partiet uppmärksamhet på plats när de nu var tillbaka.

Abdu Hussein och hans kompisar hade också tagit sig till Magasinet.

– Alla tycker att de (AFS) snackar en massa skit, säger han.

Några av deras bekanta hade däremot åkt in till stan. En av killarna visar ett Instagraminlägg från en av sina vänner som var där. Abdu känner att det var bättre att hitta på något kul istället för att åka till torget och visa sitt missnöje med AFS budskap.

­– De vill ju bara ha uppmärksamhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll Tobias Johannesson