Nyköpingsfamilj i olycka på Mallorca

Familjen Kviby-Ettehag från Vrena utanför Nyköping åkte bananbåt på stranden Playa de Muro på Mallorca på måndagen när olyckan var framme.

Nyköping/Mallorca2014-07-08 11:02

Pappa Andreas Kviby och mamma Linda Ettehag med tre av deras sex barn fick en olycklig inledning på semestern.

– Vi åkte på en bananbåt som välte i hög fart. Min femtonåriga son flög med huvudet rakt in i min frus mun, berättar Andreas Kviby på telefon från ett sjukhus i Palma. Han fortsätter:

– Det såg fruktansvärt ut när det hände. Min fru fick ett skärsår i halsen och jag simmade som en tok för att hålla henne ovanför vattenytan.

Olyckan inträffade en bit ut i vattnet där familjen inte bottnade. Enligt Andreas Kviby var situationen direkt efter olyckan chockartad. De som körde bananbåten ropade på hjälp och hade svårt att kommunicera med familjen då de inte pratade engelska. Den femtonåriga sonen fick ett jack i huvudet efter krashen med mamma Lindas tänder och fördes först till sjukhuset i Alcudia för att sys och röntgas. Efter drygt en timme kunde mamma Linda transporteras med ambulans till sjukhuset efter att ha fixerats på en bår och körts in med vattenskoter. Där röntgades hon och blödningen i halsen stoppades. Andreas Kviby slog i foten och fick en muskelsträckning som de först misstänkte var ett brutet revben.

– Mina två yngsta söner mår bra, och femtonåringen också även om han fick sys. De är såklart chockade. Min fru flyttades från det lilla sjukhuset till ett större i Palma när de upptäckte att hon hade frakturer i käken på det lilla sjukhuset. Hon opererades i går i sex timmar och är fortfarande nedsövd på intensiven och andas med hjälp av respirator, berättar Andreas Kviby.

Skärsåret i halsen kan ha orsakats av benbrottet i käken eller ett spänne på flytvästen, enligt Andreas Kviby.

Nu har parets 20-åriga son och Andreas Kvibys mamma flugits ner till Mallorca för att hjälpa till. Barnen har fått lämna sjukhuset och är i huset som familjen hyrde för semestern. De åker hem som planerat på torsdag, men Andreas Kviby och frun Linda Ettehags hemresa skjuts fram.

– Vi vet inte alls när vi kommer hem. Det är intensivläkarna som bestämmer men min fru ska väckas under dagen och då får vi se. Vi har fått otrolig hjälp av SOS international som ringer mig tre gånger varje dag, säger Andreas Kviby.

Andreas Kviby ringde till SN på tisdagskvällen och kunde berätta att Linda hade väckts och mår under omständigheterna bra. 

– Hon har ju brutit käken på fem ställen så hon är fullproppad med medicin. De har byggt ihop käken med titanplåtar. Men hon ler och är stark, säger Andreas Kviby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om