Krögaren säger att han inte säljer Skafferiet av ekonomiska skäl, utan av andra anledningar.
Han beskriver det som ”fyra härliga år” på Västra Storgatan, och syftar då kanske framförallt på de tre första åren.
– Folk var nyfikna och gick ut alla dagar i veckan. Men för ett år sedan ungefär vände alltihop. Vi kan inte ta ut svängarna lika mycket längre och har tvingats att backa på menyerna. Man ruttnar lite på att man inte får laga vad man vill, och det här tror inte jag att jag är ensam om att känna. Som matstad är inte Nyköping så rolig längre.
Bakom den negativa trenden ligger en överetablering av restauranger på orten, menar Micke Santo. Närmare 500 lunchplatser har tillkommit bara de senaste åren. För många för en stad av Nyköpings storlek, menar han.
– Eftersom det har blivit så många restauranger så har inte vi kunnat utveckla oss på det sätt som vi ville. Vi fick hålla tillbaka vår expansion och då känns det inget roligt.
Har ni inte kunnat dra nytta av konkurrensen?
– Absolut, men konkurrens är en sak, överetablering en helt annan. För fyra år sedan, var utbudet ganska dåligt här. Vi klev in och gjorde en ganska konstig grej, med Nyköpingsmått mätt.
– Kort därefter öppnade Bernhard Kök och Deli och då kunde vi märka, från den ena dagen till den andra, att omsättningen ökade.
Nya ägare till Skafferiet blir Tess Olsson och Jesper Berggren som tidigare varit anställda. De har redan börjat driva restaurangen och tar över helt från 1 juli.
– Vi är ett kompisgäng som drivit Skafferiet, och ”andan” kommer att finnas kvar, även om menyn kanske förändras, säger Micke Santo.
Han smider nya matplaner och blir kvar i Nyköpingstrakten, men inte på själva orten. Än så länge är han hemlighetsfull om sitt nya projekt.
– Jag ska etablera mig stort och rejält, ganska nära Nyköping. I nästa vecka kommer jag att kunna berätta mer.