Minister besökte expansivt företag

– Glöm inte att rösta i EU-valet på söndag, säger utrikeshandelsministern Ann Linde (S).

20 maj 2019 20:45

Uppmaningen är riktad till några av medarbetarna på PS of Sweden som har inte tämligen anonyma lokaler på Gumsbacken i utkanten av Nyköping. Ministerbesöket kretsar förstås till stor del kring EU-valet – och vad EU betyder för ett mycket exportberoende företag som PS of Sweden som säljer produkter till hästar och ryttare.

– Vi säljer en femtedel i Sverige, men utomlands har det poffat rejält. Tyskland och USA är delad etta, säger grundaren Karin Bjärle.

Som ett exempel på vad olika handelsavtal och tullunioner kan göra för skillnad för företaget tas grannlandet i väster upp.

– Vi åker inte ens på mässor till Norge längre. Det blir för mycket papper. Man lär sig och tänker – det här gör vi inte om, säger Bjärle.

En hel del av varorna på lagret skickas till Storbritannien – och än är det inte klart hur Brexit påverkar exporten dit.

– Det är väldigt många företag som inte förberett sig för Brexit. Det kan bli en chock för dem, säger Ann Linde.

På vilket sätt spelar EU-valet för roll för ett sörmländska företag som det här?

– Det är ett värderingsval och betyder mycket för hur det blir i parlamentet, om det skulle bli mycket EU-negativa och nationalistiska partier. Om vi vill lösa gemensamma problem inom EU eller kommer tillbaka till protektionistiskt synsätt. Det är klart att det påverkar om det inte skulle finnas gemensamma regler för företag och att personer inte får röra sig fritt, säger Ann Linde.

Några Nyköpingsbor fick även påhälsning av Linde. Under måndagskvällen knackade hon dörr längs Ängstugevägen i Rosenkälla för att prata om valet till Europaparlamentet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis