Moderaterna vill stoppa bygget av storskola vid Rosvalla

Moderaterna kallade till presskonferens på måndagen och det rådde inga tvivel om budskapet. – Vi vill stoppa bygget av jätteskolan. Det är vårt tydliga budskap i dag, sade Anna af Sillén (M).

14 augusti 2018 05:30

Att Nyköpingsmoderaterna hade förlagt sin presskonferens till entrén vid Rosvalla var ingen slump. När bostadsområdena runt arenan växer har den socialdemokratiska majoriteten flaggat för att man tänker bygga en ny skola i modell större under nästa mandatperiod. Men moderaternas gruppledare Anna af Sillén och partikollegan Petter Söderblom, andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tänker stoppa bygget om de kommer till makten efter valet.

– Det här är ett viktigt besked till Nyköpingsborna. Vi vill ha fler mindre skolor i lagom storlek, menar Anna af Sillén.

För att möta behovet av fler skolor vill man släppa in fler privata aktörer och säger sig vilja underlätta för exempelvis Enskilda att starta en mellanstadieskola. De kan även tänka sig ett samarbete mellan den kommunala skolan och friskolorna för att skapa fler skolplatser. De tror också att det kontroversiella förslaget om obligatoriskt skolval kan skapa större rörelse i särskilt utsatta områden, då det blir fritt att välja skola i alla områden.

– Vi har jobbat aktivt med skolfrågorna under den här mandatperioden och går till val med ett grundat reformpaket. I det ryms inte någon ny stor skola.

Varken Anna af Sillén eller Petter Söderblom tror det är svårare att attrahera lärare att arbeta på mindre skolor.

– Vi blir en bra och attraktiv arbetsgivare om vi kan erbjuda en mångfald av arbetsplatser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist

Ämnen du kan följa