Neddragningar på Skavsta - minst 40 får gå

Nu kommer effekterna av Ryanairs neddragningar på Skavsta. Ledningen säger upp kontrakten med alla timanställda på rampen. – Det kommer inte att fungera, säger Johan Einarsson, ombudsman i Transportarbetareförbundet.

Ett 40-tal personer kommer inte att få förlängd anställning på Skavsta. Neddragningen är en direkt följd av Ryanairs beslut att flytta sin bas från flygplatsen, uppger flygplatsledningen.

Ett 40-tal personer kommer inte att få förlängd anställning på Skavsta. Neddragningen är en direkt följd av Ryanairs beslut att flytta sin bas från flygplatsen, uppger flygplatsledningen.

Foto: Roger Sundberg

Nyköpings kommun2020-02-10 13:51

Under måndagen informerade flygplatsledningen om en ny organisation bland personal som ansvarar för ramp- och bagagehantering. Ett 40-tal visstidsanställda  har fått besked att de inte kommer att få fortsätta jobba efter den 31 mars.  De ordinarie skiftlagen ska krympas.

Maria Bundell, ställföreträdande handlingchef på Skavsta, bekräftar uppgifterna.

– Självklart blev många ledsna över beskedet. Men samtidigt upplevde jag att många har väntat på information om vad som ska hända och tyckte att det var skönt att den äntligen kom, förklarar Maria Bundell.

Enligt uppgifter till SN kan även fast anställd personal bli av med jobbet. Maria Bundell säger att inga sådana varsel lagts.

En anställd som tidningen pratat med säger att beskedet om neddragningar inte är oväntat.

– Det är ju det här man har varit rädd för. Om passagerarantalet minskar till häften blir det naturligtvis nedskärningar, säger han.

Efter beskedet att Ryanair flyttar sin bas från Skavsta har det varit stor oro bland personalen och stort sug efter information om den framtida organisationen.

–  Alla bara väntar på information men det har varit väldigt tyst, säger en anställd till tidningen.

Parallellt pågår förhandlingar mellan Ryanair och fackförbundet Unionen som organiserar Ryanairs kabinpersonal. När det irländska bolaget stänger basen på Skavsta i månadsskiftet mars/april blir läget dramatiskt förändrat för personalen som bemannar flygplanen.

Robin Larsson, regional ombudsman för Unionen, säger att all personal erbjudits arbete på nya baser. Men många har sin förankring i Sverige och en del har redan tackat nej till att flytta. Det är ännu inte klart vad som händer om man säger nej till en förflyttning, säger han. 

Johan Einarsson, ombudsman i Transportarbetareförbundet förutser stora problem då flygplatsen gör sig av med alla timanställda.

– Jag trodde inte att alla skulle få gå. Det kommer inte att fungera, det blir för lite folk. Det går inte att driva flygplatsen med enbart den personal som blir kvar, säger han.

Transportarbetareförbundet och ledningen har bokat ett möte rörande framtiden för de fast anställda på rampen nästa vecka.

Senare under veckan ska personal på bland annat incheckningen få information, säger Maria Bundell från Skavstas ledning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!