Nordvall får rätt av domstol: "Anbudet var inte för lågt"

Nordvall bleck och plåt blev utan avtal i Nyköpings kommuns senaste upphandling. Nu får kommunen bakläxa: Nordvall borde inte ha diskats, enligt förvaltningsrätten.

5 januari 2019 13:11

Takfirman Nordvall bleck och plåt hade ramavtal med Nyköpings kommun till och med september förra året, och därmed förtur till att utföra takarbeten för kommunens räkning. När Tvist om tusen fakturerade timmar

– Det var det vi ansåg att Nordvall gjorde i den förra tvisten vi hade med dem. Och det banar vägen för att de kanske skulle kunna resonera på samma sätt igen, vilket vi inte vet i dag, säger upphandlingschef Göran Adolfsson vid Nyköpings kommun.

– Vi tycker inte att det är sund konkurrens att lämna priser som är under marknadspriser, vilket vi anser att det här är.

Men förvaltningsrätten i Linköping tycker annorlunda. I domen konstaterar rätten att det låga priset är en följd av både affärsstrategiska och företagsspecifika överväganden. Att lämna ett så lågt pris innebär inte att det går att dra slutsatsen att priset inte är allvarligt menat, anser rätten. Upphandlingen beräknas vara värd mellan 2 och 3 miljoner kronor per år.

Nyköpings kommun har inte beslutat hur domen ska hanteras. Det finns två alternativ. Antingen följer de förvaltningsrättens dom och då vinner Nordvall bleck och plåt upphandlingen. Eller så begär kommunen överprövning av domen i nästa instans, Kammarrätten.

– Vi ska titta på det och ta ställning till det snart, säger Göran Adolfsson.

Är du förvånad över domen?

– Ja, det måste jag säga. Vi förstår inte riktigt hur rätten resonerar.

SN har sökt Roger Nordvall, vd för Nordvall bleck och plåt, för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens

Ämnen du kan följa