Nya kostnader får landsbygden att koka

Havs- och Vattenmyndighetens (HaV) tillsynskampanj får skarp kritik av husägare då de tvingas investera i dyra avloppsanläggningar.

Ruth Hylander går entusiastiskt runt i växthuset och berättar om de grödor som gör henne självförsörjande på grönsaker året om.

Ruth Hylander går entusiastiskt runt i växthuset och berättar om de grödor som gör henne självförsörjande på grönsaker året om.

Foto: Linus Nilsson

Nyköpings kommun2019-12-12 08:03

Utanför växthuset håller blåsten och isen Sörby och Sörmland i sitt grepp men i växthuset växer fortfarande chilin och mangoldsalladen bra. 

– Den här är den som jag tycker bäst om, den borde du smaka, säger Ruth Hylander och håller ut en cocktailtomat.

Grönsakerna i växthuset får sin näring från hushållets urin som lagras i en tank utanför huset och pumpas vidare till ett vätskemagasin under växthuset. Hon vill även att det renade vattnet ska tillåtas spridas på närliggande åkrar efter att ha renats via lagring i tankarna under fem månaders tid. 

– Istället för att jag själv tar hand om min skit ska kommunen skicka ut en dieselslukande tung lastbil för att slamsuga mina septiktankar. Varför ska jag betala för att de stjäl min rena skit, frågar hon retoriskt. 

Ruth Hylander menar att gårdar i Sverige har haft den här typen av kretslopp under flera hundra år och ser inga problem med att rena via lagring i septiktankar istället för att skicka fekalierna till ett reningsverk.

Hennes lösning för vatten och avlopp må vara rätt unik men det är inte bara hon som drabbats av tillsynskampanjen för små avlopp. 

– Lagen som HaV använder är Naturvårdsverkets allmänna råd, något som har funkat väl innan myndigheten instruerade kommunernas miljökontor att döma ut markbäddar och infiltrationer, säger Lars Hylander, agronomie doktor och expert i föreningen Vatten och avlopp i tiden. 

Istället för markbäddar behöver hushållen ordna med rening via minireningsverk eller ansluta sig till det kommunala vattennätet. Att installera ett minireningsverk kan kosta mellan 100 000 – 800 000 kronor per hushåll. 

– Kostnaderna faller inte på kommunerna utan på oss som valt att bo på landsbygden och personer som vill bosätta sig här, säger han.

HaV har motiverar sin tillsynskampanj med att utsläppen av kväve och fosfor till sjöar och hav ska minska. 

Men Lars Hylander menar att myndigheten missar poängen när de inte beaktar att de små avloppen släpper ut sitt avloppsvatten efter rening i mark, där det är brist på fosfor. Medan de kommunala reningsverken istället släpper ut sitt avloppsvatten i sjöar och vattendrag med kvarvarande fosfor och gifter.

– Men om ens hus inte är närmare än 150 meter från ett vattendrag kan avloppsvattnet renas i markbäddar eller med infiltration innan det går ned till grundvattnet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!