Nya samarbeten kan vänta i Nyköpingspolitiken

Alla partier i Nyköping, utom Moderaterna, är öppna för nya samarbetskonstellationer efter höstens val. Men ingen vill samarbeta med det parti som ser ut att kunna bli näst störst.

11 januari 2018 10:00

Många politiker i Nyköping räknar med att den politiska kartan behöver ritas om efter den 9 september.

– Jag tror inte att något block får egen majoritet, säger Sofia Hallgren Remnert (L).

Alliansen vill helst fortsätta att arbeta tillsammans och hoppas på egen seger i valet. Detsamma gäller för de styrande partierna S, V och MP. Men alla inser att det kan bli så att inget av blocken får egen majoritet och flera öppnar därmed för nya samarbeten.

Endast Moderaterna vägrar att öppna för samarbete med något annat parti än Allianspartierna. Om Alliansen inte får majoritet är Anna af Sillén (M) beredd att styra i minoritet.

– Vi samarbetar med Allianspartierna och budgetförhandlar med dem. Sedan får vi se vilka partier som stödjer vår budget.

En Katrineholmsmodell, numera också Gnestamodell, med samarbete mellan S och M tror hon inte på.

– Nej, vi kommer att arbeta för mesta möjliga stöd för Moderaternas politik och de partier vi samarbetar med är Allianspartierna.

Inget parti i de två blocken är berett att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag ser dem som ett främlingsfientligt parti med helt andra värderingar än jag har. Det är helt uteslutet för mig, säger Nicklas Franzén (V).

– Det kan bli en position där det inte finns tydliga majoriteter, men SD kommer jag inte att förhandla med.

Inte heller Liberalerna, Kristdemokraterna eller Centerpartiet kommer att samarbeta med SD.

– Vi står långt ifrån varandra värdegrundsmässigt, vi står för alla människors lika rätt och värde, det går inte ihop med deras program, säger Martina Hallström (C).

Sverigedemokraterna, som på riksplanet ser ut att kunna segla upp som näst största parti, är däremot öppna för samarbete med alla andra partier.

– Vi respekterar folkviljan och är beredda att samarbeta med alla partier som kommer in i fullmäktige, säger Thom Zetterström (SD).

S, MP och V öppnar däremot för ett samarbete med något eller några Allianspartier. Även Allianspartierna, utom M, öppnar för samarbete vänsterut, men inte med Vänsterpartiet.

– Vi står för fri företagsamhet och ägande och det gör inte de, säger Martina Hallström.

Socialdemokraterna kan tänka sig samarbete med partier på högerkanten och utesluter bara Sverigedemokraterna.

– Vi står för att man ska hjälpas åt när det går dåligt. SD verkar tycka att det beror på var man kommer ifrån om man ska vara med och bidra och få hjälp, säger Urban Granström (S).

Om det blir aktuellt med ett samarbete med borgerliga partier som inte vill samarbeta med Vänsterpartiet, hur gör du då?

– Det är en hypotetisk fråga. Vi måste vänta på valresultatet innan vi ser hur det blir.

Feministiskt initiativ ställer upp i Nyköping

Ytterligare ett parti, som i dag inte har någon plats i kommunfullmäktige, ställer upp i kommunvalet i Nyköping och det är Feministiskt initiativ (Fi).

SN har inte lyckats få kontakt med någon företrädare för Fi och det är oklart vilka partiet är berett att samarbeta med om de kommer in i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens

Ämnen du kan följa