Skavstaflygen bevakar gasläckorna på Nord Stream

Världens ögon riktas mot Östersjön och läckorna på gasledningen Nord Stream – ett möjligt sabotage. På plats finns Kustbevakningen från Skavsta, för att bevaka läget.

Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan, med bas på Skavsta flygplats.

Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan, med bas på Skavsta flygplats.

Foto: Kustbevakningen

Nyköping/Östersjön2022-09-28 18:57

En miljöräddningsoperation har startats efter de två gasläckor från Nord Stream 1 som upptäcktes natten till måndagen. Kustbevakningen patrullerar nu området med flygplan från Skavsta och fartyg.

– Vi flyger varje dag längs kusten och nu blir det ökad närvaro utmed gasledningen. Nu är det viktigt att fortsätta hålla koll på själva utsläppet för att se om det avtar eller ökar. Och sen är det viktigt att se om det uppstår ytterligare läckor.

Det säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen som just nu arbetar dygnet runt med händelsen. Han berättar att det är ett jämnt flöde gas som läcker och att läget är under kontroll.

undefined
Kustbevakningen har tre avancerade flygplan för sjöövervakning med hemmabasen på Skavsta flygplats i Nyköping. Ett av dessa övervakar nu gasläckorna i Östersjön.

Kustbevakningen har i sitt miljöräddningsuppdrag ansvaret att bekämpa utsläpp av skadliga ämnen till sjöss. Just nu går det dock inte att begränsa eller bekämpa gasutsläppet.

– Även om ledningarna är avstängda så finns det gas i dem. Det är den gasen som läcker ut.

Dessutom ska de bistå ifall något skulle hända passerande fartyg i anslutning till läckorna.

– Fartygen måste hålla säkerhetsavstånd. Men skulle något fartyg få problem så har vi möjlighet att kunna nödbogsera eller utföra arbetsuppgifter i ett gasmoln, säger Mattias Lindholm.

Vattnet som bubblar upp når en höjd av cirka tio meter och området har en diameter på över 800 meter.

undefined
Vattnet som bubblar upp når en höjd av cirka tio meter och området har en diameter på över 800 meter.

Vilka konsekvenser kan gasläckorna få?

– Just nu ser vi inga konsekvenser, för varken hälsa eller havsmiljön. Gasen löses upp steg för steg i kontakt med vatten och luft. Ju längre bort du kommer från den här positionen, desto mindre blir koncentrationen av gas och halterna minskar. Skulle någon gas nå Sverige är det därför i så små mängder att det är försumbart. På det sättet behöver ingen känna oro.

Antagligen får detta inte heller någon större effekt på sjötrafiken, menar Mattias Lindholm.

undefined
Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen, ser inga konsekvenser av gasläckorna för varken havsmiljön eller människors hälsa.

– Sedan finns det andra saker kring händelsen som kanske är betydligt mer dramatiska, men det är utanför Kustbevakningens uppdrag.

Han syftar på utredningen av hur läckorna uppstått och andra säkerhetspolitiska aspekter. Där kan Kustbevakningen biträda med kompetens och vara en resurs i polisens utredning.

Gasläckorna har inte uppstått på svenskt territorium.

– Svenskt territorium går ut till tolv sjömil från kusten, och efter det har vi en "ekonomisk zon". Där har vi viss jurisdiktion och miljöräddningsansvar. Men det är inte en del av Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!