CHATT: Rädslan för mobiler påverkar duschvanor – ska de bort?

Något har förändrats i skolornas omklädningsrum.
Det har blivit mer och mer ovanligt att eleverna duschar – hur svettiga de än blivit på idrotten.

En del tycker inte om duschrum utan avskildhet.

En del tycker inte om duschrum utan avskildhet.

Foto: Jessica Tervaniemi/Norrbottens affärer

Nyköping/Oxelösund2025-02-10 05:00

Duscha efter skolidrotten. Förr var det självklart, men nu gapar allt som oftast duschrummen tomma – även om det varit en ansträngande lektion.

– Jag kan stämma in i den bild som ges. Det är väldigt få som duschar efter skolidrotten. I de åldrarna jag har blir det extra påtagligt, säger Pierre Jakobsson som är lärare i idrott och hälsa på Alpha, Nyköpings högstadium.

undefined
"Om jag är snäll så är det högst ett par per klass som duschar", säger Pierre Jakobsson, lärare i idrott och hälsa på Nyköpings högstadium.

En snabb sökning på nätet ger en hint om att något skett i stora delar av Sverige de senaste åren.

I en artikel publicerad i Kamratposten intervjuas en tolvåring som säger att "flera smugglar in godis och mobiler, trots att det är förbjudet. Jag tror inte att någon skulle smygfilma andra med mening. Men många spelar in till Tiktok i omklädningsrummet. Det händer säkert att andra syns i bakgrunden av misstag."

undefined
Många väljer att duscha hemma istället för i skolans duschrum.

Just mobilkamerornas intåg tror Pierre Jakobsson spelar in:

– Kameramobiler och sociala medier har verkligen påverkat mycket. Jag har inte hört att någon blivit fotograferad i omklädningsrummet och publicerad på nätet under mina tio år här på Alpha. Det är framförallt rädslan över att det skulle kunna hända som påverkar tror jag, säger han.

Hur många är det som duschar efter dina idrottslektioner?

– Jag har varken tid eller kan kontrollera det, men helt ärligt är det inte många, enligt min uppfattning. Om jag är snäll så är det högst ett par per klass som duschar. Det beror såklart på vilket moment vi haft och vilken klass det är. Om många duschar blir det norm, eller tvärtom, säger han.

En annan sak som han tror kan ha påverkat är föreningsidrottens tillbakagång. Själv gick han i fotbollsklass och har tillbringat många timmar i omklädningsrum ihop med sina lagkamrater.

undefined
Läraren Pierre Jakobsson tror att en sak som går förlorad är det sociala sammanhanget som kan finnas i omklädningsrum, speciellt för dem som håller på med lagidrotter.

– Det var där man hittade sina kompisar, kunde känna en trygghet och snacka skit. Det var ett forum där det gick att skaffa vänner för livet, säger Pierre Jakobsson.

Det kan vara lätt att peka finger mot "dagens ungdom" och mena att det var bättre förr. Det är sällan hela sanningen. Handdukssnärtar, mobbing och saker som stals ur väskor är bara några saker som hänt i svenska skolors omklädningsrum.

Något som lyfts av elever är att de vill ha möjlighet att duscha lite mer avskilt, att det exempelvis finns mellanväggar eller duschbås med draperi, eller där det går att låsa om sig.

Peterslundsskolan i Oxelösund har precis öppnat efter 1,5 års ombyggnad till en kostnad av 119 miljoner kronor. Det har mestadels varit lovord från personal och elever, men en kritik som kommit fram rör utformningen av duscharna i gympasalens omklädningsrum.

– Duscharna här kändes tyvärr dåliga. Det fanns bara en med draperi, det var mycket bättre avskildhet på Breviksskolan, sa Enja Norrgran som går i årskurs 6 på Peterslundsskolan, när vi var på besök den första skoldagen.

Efter den omfattande renoveringen finns det totalt fyra duschrum i anslutning till idrottshallen. Rektorn Petra Jansson har inte hört något om att eleverna inte skulle duscha efter gympan.

– Det är inget jag tänkt på, att eleverna inte skulle duscha efter idrottslektionen. Vi har byggt omklädningsrummen med sluss, det är nytt. På så sätt så ser man inte in vare sig från korridoren eller idrottshallen, säger Petra Jansson.

– I varje omklädningsrum finns det ett duschbås där det går att stänga om sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!