Fritt fram att dricka vattnet – proverna godkända

Det är nu fritt fram att dricka kranvattnet i Nyköping och Oxelösund. Två prover på raken har visat att vattnet är av godkänd kvalité. Rekommendationerna om kokning slopas.

Vattenläckan gjorde att tusentals hushåll i Oxelösund och Nyköping blev utan vatten. När vattnet kom tillbaka var rekommendationen att vattnet skulle kokas. Nu visar prover att vattnet har bra kvalité och att det därför är fritt fram att dricka vattnet.

Vattenläckan gjorde att tusentals hushåll i Oxelösund och Nyköping blev utan vatten. När vattnet kom tillbaka var rekommendationen att vattnet skulle kokas. Nu visar prover att vattnet har bra kvalité och att det därför är fritt fram att dricka vattnet.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping/Oxelösund2022-06-08 13:21

– Det känns skönt. Jag har själv sett vilka problem rekommendationerna om kokning har förorsakat olika verksamheter, bland annat inom äldreomsorgen, säger Björn Fredlund (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Rekommendationerna om att koka vattnet infördes som en säkerhetsåtgärd efter förra veckans vattenläcka, då huvudvattenledningen från Högåsens vattenverk gick sönder.

Vattenläckan gjorde att tusentals hushåll i Nyköping och Oxelösund blev utan vatten. Efter något dygn kunde vattnet ledas fram via en parallell ledning till huvudvattenledningen. Men eftersom trycket var lågt fanns en risk för bakterietillväxt. Sedan dess har därför de två kommunerna uppmanat hushållen att koka dricksvattnet.

Beskedet att det nu är fritt fram att dricka vattnet kommer sedan provtagningar från två dagar inte har visat några föroreningar eller andra problem.

– Det handlar om omfattande tester. Prover har tagits vid 22 olika platser två dagar i rad, berättar Björn Fredlund.

Av de 22 platserna ligger sju i Oxelösund. Provtagningen började i söndags då vattensystemet ansågs vara tillräckligt stabilt.

Mikroorganismer finns överallt runt omkring oss. De flesta är ofarliga för människor men en del är sjukdomsframkallande.

Sjukdomsframkallande mikroorganismer delas upp i bakterier, virus och parasitära encelliga organismer. De har varierande överlevnadsförmåga i vattnet, enligt livsmedelsverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!