– Vi har mycket, mycket mer att göra än i vanliga fall. Vissa av våra tekniker har bara getingbon på schemat, säger Bo Karlsson, gruppchef på Anticimex i Norrköping, dit Nyköpingskontoret tillhör.
Inte på tio år har företaget haft så mycket att göra på en gång. Under juli plockade de bort över 25 000 getingbon i Sverige, mer än dubbelt så många som ett normalt år. Samtidigt hopar sig de nya bokningarna.
– Bara här har vi omkring 300 tidsbokningar från folk som väntar på att få hjälp, säger Dan Nilsson på Anticimex i Nyköping.
Enligt företagets skadedjursexpert Håkan Kjellberg beror den plötsliga ökningen på att getingarna gillar årets varma väder, precis som oss människor.
– Den tidiga vårvärmen skapade ett idealiskt förhållande för drottningar att etablera ett getingsamhälle i maj. Detta i kombination med julihettan har gett riktigt många getingar, säger han.
Men Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, håller inte med om analysen.
– Jag skulle bli förvånad om det var så. Med tanke på det var så kallt och regnigt i juni borde vi snarare se färre getingbon än vanligt nu. Det är den kritiska fasen när drottningen själv ska samla mat till sina larver, säger han.
Däremot håller han med om att de senaste veckornas extremt varma väder nog gett de samhällen som överlevt en extra skjuts.
– En alternativ förklaring till att vi upplever att det är så mycket getingar kan vara att vi människor beter oss annorlunda. När det varit sånt här väder har alla suttit ute och ätit frukost och grillat varje kväll. En vanlig svensk sommar med 15 grader märker man inte av getingarna på samma sätt, säger Vanhoenacker.
Getingstammen växer alltid till sig under året och är som störst nu i slutet av sommaren. Då kan ett samhälle bli över en halvmeter i diameter och husera över 1000 getingar. Om klimatet förändras så att Sverige får varmare och torrare somrar är det troligt att vi får fler getingar på köpet.
– I kalla länder som Island finns det till exempel bara getingar enstaka år. Med varmare somrar skulle vi få en längre säsong och större getingbon än i dag, säger Vanhoenacker.