SSAB:s planer på att dra ned på sina utsläpp av koldioxid har planerats under flera år. SSAB:s masugnar i Luleå och Oxelösund släpper ut motsvarande elva procent av Sveriges produktionsbaserade utsläpp.
Första steget till att minska utsläppen är ståltillverkning med ljusbågsugn i Oxelösund. Koksverk, som inte håller måttet enligt EU, och masugn ska stängas ned i slutet av 2025.
Ljusbågsugnen ska finnas på plats 2024 och vara i drift 2026.
Vattenfall är en del av projektet att minska klimatutsläppen. Vattenfall ska se till att försörja SSAB med energi via en luftburen kraftledning med cirka 40 meter breda kraftledningsgator.
Kraftledningen ska sträcka sig från Hedenlunda i Flens kommun utmed sjön Yngarens västra sida, förbi Ålberga och österut mot Buskhyttan (Kärrboda, Rävshyttan och Stora och Lilla Marsäng) till Oxelösund.
Istället för att följa befintlig kraftledningsgata vill Vattenfall göra en knix vid Kärrboda över bland annat bröderna Stefan och Anders Erikssons fastigheter Räsvhyttan och Stora Marsäng.
Obegripligt, menar bröderna Eriksson, som även tycker att kraftledningen borde grävas ner i marken.
Det tycker inte Vattenfall, som argumenterar för att det är lättare att åtgärda eventuella fel i en luftledning kontra en markkabel. Men det är också en kostnadsfråga. Det är billigare med luftkabel.
Vattenfall har av Nyköpings kommun fått lov att börja undersöka markförhållandena. Trots att flera stolpar inkräktar på strandskyddet.
Bröderna Stefan och Anders Eriksson har tillsammans med två andra fastighetsägare överklagat Nyköping kommuns beslut. Överklagandet har gjorts till länsstyrelsen.
– Länsstyrelsens beslut tar fyra till sex månader, säger Stefan Eriksson.
Det kan i sin tur innebära att projektet fördröjs. Stefan Eriksson räds inte eventuell kritik för att man sinkar ett miljöprojekt.
– Nej, det har jag inga bekymmer med. Vi vill inte ha några stolpar här. Dessutom har informationen och samrådsmötena med Vattenfall varit under all kritik, säger han.
Stefan Eriksson undrar också hur el-kalkylen går ihop med tanke på den el-brist som är idag.
Överklagandena till trots så arbetar SSAB vidare.
– Planen för ljusbågsugn 2026 är inget vi har ändrat på, säger Hanna Hoikkala, presschef på SSAB.
Kraftledningens kapacitet motsvarar lika mycket el som nuvarande ledning till Nyköping, Oxelösund och SSAB.