I slutet av juni gick Nyköpings kommun ut på sin facebooksida och varnade för en person som ringer runt till invånare i Nyköping och påstår sig sälja brandskyddsprodukter från kommunen, vilket varken kommunen eller räddningstjänsten gör.
Ungefär en vecka senare informerade Oxelösunds kommun om ett blufföretag som ringer till husägare och påstår sig vilja göra en obligatorisk kontroll av ventilationssystem. Något krav på kontroller av ventilationssystem i en- eller tvåbostadshus existerar inte.
– Om man är osäker på vad som gäller är det lätt att tro att det stämmer, de får det att låta som ett lagkrav. Hör alltid med kommunen vad som gäller, säger Nanny Rudengren, bygglovshandläggare på Oxelösunds kommun, om bluffsamtalen i Oxelösund.
Telefonbedrägerier har ökat kraftigt de senaste åren, och polisen tar emot många sådana ärenden. Däremot har polisen inte fått in några anmälningar om de bedrägerier som kommunerna nu varnat för.
– Jag har inte hört något som passar in på just de beskrivningarna. Däremot är telefonbedrägerier en verksamhet som har ökat nu i och med den digitala plattformen, och de hittar konstant nya tillvägagångssätt. Vi har ett högt inflöde av den sortens brott, berättar Dennis Johansson på regionala brottssamordningen vid polisen i region Öst.
– Det gäller att inte alltid vara så godtrogen när någon ringer och erbjuder tjänster på det här viset. Be istället att få ringa upp personen via till exempel kommunens växel, fortsätter Dennis Johansson.