Kriget utbröt i Vrena

Försvarsmakten upptäckte på tisdagen en fientlig styrka i Vrena. Ett sabotageförband från "Rödland" förberedde sig i en övergiven fabrikslokal och krig förklarades.

Nyköping/Oxelösund2015-06-16 23:27

För en vecka sedan påbörjade militärhögskolan Karlberg sin slutövning för officersprogrammet i trakterna kring Nyköping och Oxelösund. Helikopter, flyg, pansarfordon och fartyg har stört lokalbornas frid medan kadetterna har tränat för krig.

Major Hans Flach är övningsledare och ansvarar för de drygt 500 deltagarna, varav 200 kadetter och resten figuranter och annan personal.

– Vi har haft spaning här i Vrena och fabrikslokalen sedan i söndags, berättar han medan dån från avfyrade vapen hörs inne i byggnaden bakom honom.

Det har varit så kallat skymningsläge i några dagar. Sabotage och incidenter har inträffat, men utan att det har funnits någon uttalad fiende. På tisdagen förklarade "Rödland" krig mot Sverige och strider utbröt i Vrena efter att flera plutoner anföll fabrikslokalen på tisdagsmorgonen.

Kadetterna genomför en regelrätt strid under övningen, men med lös ammunition. Inne i den tomma industrilokalen är miljön tuff, berättar Torbjörn Gustafsson, press- och kommunikationschef vid Försvarsmakten.

– Det är mycket skräp och damm som kan förvilla i de mörka rummen. Kadetterna som kommer in måste snabbt identifiera motståndaren. Det är extremt svårt att föra strid i urban miljö, säger han och fortsätter:

– När man får kontakt blir det ett helvetiskt ljud, med alla mynningsknallar och order som skriks ut. Då gäller det att vara fokuserad på målet.

Bakom honom lyfter tre kadetter en bår med en skadad fiende. Två andra eskorterar en omhändertagen fiende som verkar arg. Både skadade vänner och fiender bärs av soldater till uppsamlingsplatsen cirka 300 meter bort, där en helikopter väntar. Under den veckolånga övningen, som har genomförts på land, vatten och i luften, har två helikoptrar använts och två Cesna-flygplan har ersatt Jas-planen. Innan anfallet befann sig kadetterna på Femöre och måndagen tillbringades på Ramnö där det övades med, bland annat, sex stycken fartyg.

– Vi undviker att ha övningar inne i Nyköping och Oxelösund, säger Hans Flach.

Finns det någon anledning att det är "Rödland" ni strider mot?

– Nej, vi använder både "Rödland" och "Blåland" i våra taktiska spel. Men vi övar mot en tänkt fiende mot Sverige.

Vem vinner och vem förlorar?

– Självklart är det "Rödland" som förlorar, säger Hans Flach.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om