Alla barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och rätt till utbildning, men när skolklockorna ringer in saknar ett flertal lärare behörighet.
– Det är naturligtvis ett allvarligt problem, berättar Robert Fahlgren, vice ordförande i lärarförbundet och förklarar att det också försämrar elevernas chanser att lyckas i skolan.
Lärarbristen fortsätter att öka och enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behövs det rekryteras 187 000 nya lärare fram till 2031.
– För att locka fler till läraryrket krävs en stor politisk satsning, det handlar främst om lön men också att lärare idag ska få arbeta med det man är utbildad för, berättar Robert Fahlgren och förklarar att den ökande dokumentationen i yrket har gjort att lärare idag förlorar mycket tid på det administrativa.
Då det är få som söker in till lärarutbildningarna har antalet unga inom yrket minskat med åren, endast 9,8% av alla behöriga lärare är idag yngre än 29 år och antalet över 50 år är 35% i Sörmland. Vilket medför yttligare problem i den redan svåra situationen.
– Det allmänna ryktet är att läraryrket är väldigt tufft, vilket också stämmer och medför att många väljer bort det, berättar Robert Fahlgren och tillägger att antalet sjukskrivningar i yrket är många och framförallt i förskolan.
I Sörmland är det bara 64,8% av alla heltidsanställda lärare i grundskolan som har behöriget, enligt Skolverkets statistik, vilket är en siffra som understiger övriga landets 70,5%, varför just Sörmland har en lägre siffra än genomsnittet är svårt att svara på enligt Robert Fahlgren.
– Jag vet faktiskt inte riktigt varför det har blivit så, säger Robert Fahlgren.
För Nyköpings högstadium ser siffrorna något ljusare ut, alla tjänster är tillsatta inför skolstart men en femtedel av personalen saknar lärarlegitimation.
– Vi stärvar förstås efter hundraprocentig behörighet, berättar skolchefen Henrik Eriksson och menar att det pågår behörighetsgivande utbildningsinsatser inom högstadiet såväl som gymnasiet.
I Oxelösund ser läget också bra ut menar utbildningschefen, Mikael Wallström som konstaterar att de är nöjda med rekryteringen.
– Det ser gott ut, säger Mikael Wallström och förklarar att tjänster med obehöriga handlar om visstidsanställningar där nya rekryteringar sker fortlöpande.