Språkvänner ska guida nyanlända

Medborgarkontoret startade förra veckan upp ett projekt som ska motverka okunskap, fördomar och segregation och söker nu språkguider för att underlätta för nyanlända flyktingar.
– Det bästa sättet att integrera är att träffas och prata i vardagen, säger Annika Andersson på medborgarkontoret.

NYKÖPING/OXELÖSUND2013-08-14 20:38

Just nu pågår en kampanj runt om i Sörmland för att få människor att mötas och prata. Den som vill ställa upp i Nyköping som språkguide anmäler sig till samordnaren och samhällsvägledaren Mahad Shejk. Sen matchas guide och flykting ihop i par efter ålder, familjesituation och intressen. Guiden ställer upp ideellt för att underlätta för de nyanlända.

– Vi hoppas att de som kommer hit ska känna sig välkomna i samhället och att projektet ska leda till bättre integration, säger Annika Andersson på medborgarkontoret i Brandkärr och på Arnö.

Projektet startade i Eskilstuna och kommunen har nu fått i uppgift av Länsstyrelsen att vara samordnare för projektet och sprida det över hela Sörmland. Men även i Nyköping har man tidigare provat liknande projekt. Röda Korset och Zotaföreningen har drivit språkcafé med goda resultat och även medborgarkontoret har tidigare förmedlat kontakter mellan svenskar och nyanlända. I det nystartade lokala projektet kommer Nyköping och Oxelösund att samarbeta med språkguider, som också kallas språkvän.

– Språkguide kan låta lite komplicerat men det är det inte. Man träffas och pratar i vardagen. Det är det bästa sättet att integrera. Projektet är mycket berikande för både guider och nyanländ. Att träffa personer från andra länder gör att man lär sig om och kan se med nya ögon både på Sverige och i andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om