En strid pågår i de sörmländska skogarna. Det gäller Vattenfalls planer på en kraftledning från Flen till SSAB Oxelösund. Vattenfall har stött på patrull för den planerade kraftledningen, som ska förse stålverket med energi och bereda väg för omställningen till grönt stål med ljusbågsugn istället för koldioxidbaserad produktion.
Vattenfall har börjat med markprovsarbete för kraftledningsstolparna. Vattenfall hävdar att man har rätt att ta markprover, men det hävdar fastighetsägare att bolaget inte har och hänvisar till bland annat strandskyddet, då vissa stolpar ska placeras nära vattendrag.
Nu har Vattenfall anlitat skyddsvakter.
– Vi har med oss skyddsvakter ut i fält när det bedöms behövas för att värna vår personal och våra entreprenörer. Det finns personer som inte vill att vi utför det markarbete som vi har tillstånd att utföra. Det har vid flera tillfällen förekommit både hot och våldssituationer, uppger Eva Feldt, kommunikationschef på Vattenfall.
Flera fastighetsägare längs den planerade kraftledningen ställer sig frågande till Vattenfalls agerande med skyddsvakter.
– Väktare, nu börjar det bli otrevligt, säger Stefan Eriksson utanför Buskhyttan.
– Vakter skickar en märklig signal. Man använder alltså vakter för att ta sig in på annans mark, säger Alette Sederholm, fastighetsägare i Ålberga.
Andra fastighetsägare vittnar om hur Vattenfalls personal tar skydd av mörkret och genomför sina borrningar och använder fordon som är omålade, alltså att det inte står Vattenfall på dem.
Catarina Marklund vid sjön Yngarens norra ände noterade att det plötsligt fanns käppar nedstuckna på hennes fastighet. Hon driver eget företag bland annat med hästar och har meddelat Vattenfall att man inte får gå in till hästar i hage eller sätta käppar.
– Det handlar om både smittorisk, att personalen kan smitta hästarna, och skaderisk, käpparna kan skada hästarna, säger Catarina Marklund.
Hon tycker att Vattenfall uppträder väl så aggressivt.
– Jag förstår inte vad de ska med vakterna till. Men jag kommer att polisanmäla dem om de går in i hagarna, säger Catarina Marklund.
Katarina Molitor, Sven Olsson och Birgitta Saarisilpa är fastighetsägare utmed kraftledningen och också frågande till Vattenfalls agerande.
– Det är konstigt alltihop, säger Katarina Molitor.
SSAB räknar med att ha ljusbågsugnen i drift 2026.