Pelles lusthus bommar igen – jurister tittar på vem som bär skulden

Pelles lusthus, en av Nyköpings mest välkända byggnader, måste stänga igen. Svenska kulturpärlor, som äger fastigheten, har kopplat in sina jurister.

19 maj 2017 08:00

Pelles Lusthus ligger centralt i Nyköping, nära ån. Byggnaden har under senare tid brottats med sättningsskador i glashusdelen där lunchserveringen och köket ligger. Skadorna gör att man nu beslutat att stänga Pelles lusthus för renovering.

– Vi kommer tyvärr att stänga från och med den 1 juli, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor som äger Pelles lusthus.

I lusthuset pågår dock verksamheten in i det sista. Så sent som i fredags sprang många studenter ut från huvudentrén. Mattor har rullats ut över sprickan i golvet och under den tidiga tisdagsförmiddagen är det fullt med lunchgäster i matsalen. Lite senare under eftermiddagen väntas ett sällskap som bokat in sig.

Efter 1 juli kommer man att utföra vidare utredningar av skadornas omfattning och vilka behov av åtgärder fastigheten har.

– Av erfarenhet från tidigare arbeten kan det röra sig om att hålla Pelles lusthus stängt under ett till ett par års tid. Viktigast är att vi får bukt med orsakerna till sättningsproblemen, säger Åström.

Lena Lilliehöök drev tidigare Kvarnen i Trosa. Efter många turer med Trosa kommun valde hon relativt nyligen att gå vidare och göra en nystart med Pelles lusthus som bas.

– Självklart beklagar vi att vi måste stänga, då vi satsat mycket på verksamheten under det senaste året med renoveringar och investeringar i nytt kök. Det gör det extra tråkigt. Under senare tid har också våra duktiga medarbetare under ledning av Lena lyckats skapa en uppskattad lunchrestaurang och mötesplats i Nyköping, säger Fredrik Åström.

Några av de större evenemang som är inbokade under hösten på Pelles lusthus kommer att genomföras, då skadorna är begränsade till delarna där själva restaurangen och köket ligger.

– Vi har en del bokade arrangemang, som exempelvis bröllop, och de kommer vi fortfarande att genomföra i och med att reparationerna startar först till hösten. Men vi kommer inte att ta på oss fler saker. Det är den dagliga driften som stänger 1 juli. Vi tyckte att det var bättre att ta det beslutet, inte minst för personalens skull.

Ett stopp i verksamheten blir kostsamt, oavsett hur dyra reparationerna blir.

– Förra året hade vi en omsättning på cirka sex miljoner kronor. Det är en väldig kostnad att ha stängt, säger Åström.

Hur allvarligt är det här?

– Det är inte så att det är rasrisk, men byggnaden måste åtgärdas. Hela bottenplattan till lusthuset måste troligtvis grävas upp och göras om.

Varför har det blivit såhär?

– Troligtvis handlar det om avrinning från den kommunala parkeringen i närheten och att det har underminerat bottenplattan till lusthuset. Nyköpingsån är dessutom i dåligt skick, murarna längs ån har rasat på flera ställen längs med lusthuset.

Nu har Svenska kulturpärlor kopplat in jurister.

– Det är för tidigt att säga vems ansvar det här är, men vi har jurister som tittar på vem som kan ha skuld i frågan, säger Åström.

Detta är lusthuset

Pelles lusthus ägs i dag av Svenska kulturpärlor, som driver det som restaurang- och konferensverksamhet.

Grundaren Pelle Nilsson var handelsman och känd profil i Nyköping. Han startade företaget Konservkompaniet och var mycket engagerad i kultur-, musik- och cirkuslivet i Nyköping.

Pelles samlarintresse ledde till Nyköpings Handelsmuseum som finns för allmän beskådan i Lusthuset, där bland annat en handelsbod byggts upp av gamla tiders varor. Det finns även en rejäl samling av fordon där man kan följa utvecklingen från dragkärror, fjädervagnar, cyklar till T-forden från 1923.

Den äldre byggnaden är från 1898 och var tidigare en bultfabrik och sedan möbelverkstad.

Det är den nyare glashusdelen som uppvisar skador.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis