Polis missförstod förare efter olycka – nu frias han

Föraren åtalades för att han "nickade till" bakom ratten och körde i diket. Men det hela rörde sig om ett missförstånd anser Nyköpings tingsrätt.

11 juni 2019 06:45

Mannen var på väg hem till Nyköping från Eskilstuna i början av januari i år. Under kvällen var det blixthalka på riksväg 53 och vid Råby kyrka körde han av och ekipaget, en lätt lastbil, hamnade i diket.

Mannen har i förhör uppgett att han har klara minnesbilder från händelsen även om han slog i huvudet efter avåkningen och då ”nickade till” för en stund.

När polisen kom till platsen och förhörde honom om olyckan uppgav mannen också detta, men på grund av chocken berättade han inte att den korta tuppluren hade inträffat efter dikeskörningen.

Polisen och ambulansförare tolkade det däremot som att mannen hade somnat och därefter kört av vägen.

Detta ledde senare till att mannen åtalades för vårdslöshet i trafik. Åklagaren menade att föraren hade varit uttröttad när han körde och därmed ska hållas ansvarig för olyckan.

Men Nyköpings tingsrätt väljer att gå på förarens linje. Av förhöret på plats framgick det inte när mannen hade ”nickat till”, därför frikänns han nu av tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson