Polisen använde drönare för att bevaka Stora torget – bilderna kan behövas efteråt

Polisen fattade ett ovanligt beslut inför de högerextremas torgmöte i Nyköping: Händelsen skulle bevakas med drönare som tar bilder på det som sker. Det blev rejält stökigt på platsen och polisen kommer att stanna kvar på torget under eftermiddagen.

5 juni 2018 16:38

Ett stort antal poliser bevakade det högerextrema partiet Alternativ för Sveriges torgmöte i Nyköping på torsdagen. Exakt hur många vill polisens presstalesperson inte uppge.

Inför insatsen, som högerextremisterna hade tillstånd för, beslutade polisen att bevaka händelsen med drönare. Syftet, förutom att förebygga eller förhindra brott, är att dokumentera eventuell brottslighet. Bilder från kameran kan senare komma att användas i utredningssyfte.

Hur vanligt är det att ni använder drönare i sådana här lägen?

– Det är inte jättevanligt, men det togs ett beslut om det. Den används inte alltid, det är ett beslut på samma sätt som man tar beslut om andra åtgärder, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson i region Öst.

Högerextremisterna hade tillstånd att vara på torget mellan klockan 15 och 16. När de lämnade platsen fortsatte oroligheterna och polisen blir kvar under en tid.

– Vi kommer att ha poliser kvar på platsen ett tag. Det har att göra med att det är en trygghetskapande åtgärd, säger Monica Bergström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Janna Holmqvist