Polisen: Därför la vi ner utredningen efter hatattacken i Brandkärr

– Brottet är fegt och ynkligt. Men det känns utsiktslöst att bevisa det i slutändan. Det säger förundersökningsledare Urban Schill som beslutade att inte utreda attacken mot 19-årige homosexuelle Joakim Rapp.

16 juli 2018 19:15

– Vi skulle vilja utreda allt tills den sista stenen är vänd. Men vi måste sålla bland de ärenden vi har och i det här fallet fanns inga vittnen till händelsen, ingen som kan stå på målsägarens sida, säger Urban Schill.

19-åringen berättade i lördagens SN hur han med nöd och näppe undkom ett ungdomsgäng som hotade och hånade honom. Polisen kom snabbt men lyckades inte hitta de skyldiga på plats och utredningen lades ned.

Joakim Rapp kan möjligen peka ut några av dem som kastade sten och glåpord efter honom. Men ändå är chansen att polisen går vidare ytterst liten. Det handlar om resurser – och om svårigheten att få gärningsmännen fällda.

– Det skulle sannolikt bli ord mot ord. Vi har många ärenden och försöker se vad en utredning kan leda till. Det är stor skillnad om det finns vittnen som har sett vad som hänt, säger Urban Schill.

Det är knappast idé att hoppas på vittnesmål från de personer som var med i gänget.

– Av erfarenhet vet jag att de aldrig berättar. De är ju kompisar till gärningsmännen.

Även om brottsoffer kan peka ut gärningsmän med namn finns inga garantier för att de skyldiga kommer att fällas i domstol.

– Allt som oftast nekar de till brott och utan stödbevisning går det inte att driva det vidare, säger Schill.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll

Ämnen du kan följa