Polisen: Demonstrationer kan inte vara olagliga

Även om helgens nazistdemonstration saknade tillstånd omfattas den av samma rättigheter som alla andra demonstrationer. – Det finns inga olagliga demonstrationer, säger Björn Norlander, regional insatsledare på polisen.

14 november 2018 07:01

Många frågar sig varför polisen inte avbryter demonstrationer som saknar tillstånd och därmed är "olagliga".

– Det där att det finns olagliga demonstrationer är en vanlig missuppfattning. I Sverige är det en demokratisk rättighet att demonstrera, oavsett om tillstånd sökts, säger Björn Norlander.

Det innebär att polisen inte kan avbryta en demonstration bara för att den saknar tillstånd. I stället är polisen skyldig att se till att även dessa demonstrationer kan genomföras.

Men i vissa fall kan polisen avbryta en demonstration, och då gäller samma regler för en tillståndsgiven demonstration som för en demonstration utan tillstånd.

– Om det finns fara för liv och hälsa eller om det blir stora störningar i till exempel trafiken, då kan polisen besluta om att upplösa demonstrationen, säger han.

Polisen kan också ingripa om deltagarna begår brott, som till exempel brottet hets mot folkgrupp.

– Men då ingriper vi mot individerna, inte mot demonstrationen som sådan. Vi kan också göra bedömningen att det blir väldigt stökigt att ingripa och därför samla på oss uppgifter så att vi kan arbeta med brottet i efterhand, säger Björn Norlander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roger Sundberg