Råby sist ut – nu har alla skolor fiber

John Ahlgren, Alice Andersson Engström och Alfons Wahlström gillar att använda läsplattan på förskolan. Nu blir det mer fart på läsplattorna för Råby skola har – som sista skolan i kommunen – fått bredband.

15 februari 2019 18:46

De tre förskolebarnen kikar nyfiket på den lilla apparaten med röd fibertråd som kommunalrådet Urban Granström strax ska svetsa ihop mot en kontakt. Råby skola är först ut i området att få fiber, men sist ut bland kommunens skolor.

– Vi börjar med den viktigaste byggnaden, skolan, säger Johan Kraft, projektledare hos Gästabudstaden.

Innan året i slut ska cirka 550 hushåll i Råby och Husby-Oppunda anslutas till fiber. Christopher Engström bor i Råby och har jobbat med att få dit fiber i sex år. Skolan är uppkopplad och med start nästa vecka ska både permanenthushåll och de fritidshus som önskar bli uppkopplade på kommunens fibernät.

– Det betyder massor, det har varit lite si och så med den här koppartråden. Och nu är det så att huspriserna går ner om man inte har fiber, säger Christopher Engström.

Men det har varit mycket jobb för att komma så här långt och arbetet hade inte kunnat göras utan Christopher Engströms och byalagets hjälp, konstaterar Gästabudstadens vd Ulric Thunström.

Kommunalråden Urban Grantröm (S) och Martina Hallström (C) kom förbi skolan för att inviga satsningen och de konstaterade att 95 procent av hushållen i Nyköpings kommun kommer att vara anslutna till fibernätet nästa år.

Övriga fiberprojekt i Nyköping

Under kommande år ska följande orter få fiber från Gästabudstaden:

► Aspa: Cirka 270 anslutningar, 200 är redan installerade.

► Bränn-Ekeby-Koppartorp: Cirka 370 anslutningar. Arbetet pågår och de ska installeras under 2019.

► Lästringe-Wedaån: Drygt 300 anslutningar, varav 60 redan är installerade.

► Råby-Husby-Oppunda: Närmare 550 anslutningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens