Räddningstjänsten utfärdar eldningsförbud

Från och med i dag, måndag, råder eldningsförbud i Nyköping, Gnesta, Oxelösund och Trosa. Det innebär att det bland annat är strängt förbjudet att grilla på andra platser än iordningställda grillplatser, meddelar Sörmlandskustens Räddningstjänst som utfärdat förbudet.

18 april 2018 15:20

Efter den senaste tidens högtrycksbetonade väder är det extremt torrt på sina ställen i skog och mark. Enligt SMHI är därför risken för bränder i skog och mark hög, i synnerhet på öppna plaster som kalhyggen där risken för spridning är mycket stor.

Under måndagen utfärdade därför Sörmlandskustens Räddningstjänst eldningsförbud som gäller för samtliga orter i Sörmlandskustens område. Terese Linder är räddningschef i beredskap. Hon säger att eldningsförbudet innebär att det bara är tillåtet att elda på fasta grillplatser.

– Det är tillåtet att grilla i en fast grill hemma i trädgården, eller på anvisade grillplatser i naturen. Däremot är det förbjudet att använda engångsgrillar eller bygga en egen eldstad i naturen och elda i. Att elda skräp utomhus är helt uteslutet, säger hon.

Eldningsförbudet gäller tillsvidare och Terese Linder uppmanar alla att hålla koll på brandrisksprognoserna på SMHI:s hemsida.

– Det är väldigt torrt ute och när det gäller spridningsrisken är det just nu knallrött på SMHI:s hemsida.

Vad händer om man bryter mot eldningsförbudet?

– Som privatperson är du ytterst ansvarig om det händer något och skulle en eld sprida sig är man skadeståndsskyldig.

Enligt SMHI kan det komma regn på lördag men prognosen är fortfarande osäker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa