Rektor stoppar mångårig tradition

Studenterna på flygteknikprogrammet vid Skavsta får inte ha det traditionella utspringet på skolan, utan hänvisas till Gripenskolans utspringning. "Nyköpings gymnasium är en skola, därför blir det ett utsläpp", säger Peter Ekedahl, rektor för Nyköpings gymnasium som tagit beslutet.

14 maj 2019 10:43

För en månad sedan upptäckte Herman Dahlgren, blivande student i klass FG16 på flygteknikprogrammet, att det traditionella utspringet från den stora hangaren på skolan var stoppat. I stället hänvisades eleverna till Gripenskolans utspringning studentdagen den 14 juni. Tillsammans med klassen skickade Herman Dahlgren flera mejl till Nyköpings gymnasiums rektor Peter Ekedahl och undrade varför den mångåriga traditionen plötsligt skulle upphöra.

– Vi har förklarat att vi vill ha vårt utspring här, men fått till svar att vi ska ses som en enhet, säger han.

Varken lärare eller elever på flygteknikprogrammet vet hur många år utspringet skett från den så kallade höghangaren på skolan där passagerarflygplanen, som eleverna lär sig mecka med under skoltiden, står.

Utspringet till en anslutande hangar, där föräldrar, släkt och vänner tar emot de nybakade studenterna, föregås av betygsutdelning, lunch och mingel tillsammans med lärare och mentorer på förmiddagen.

"Så har det alltid varit" säger en lärare som passerar oss under intervjun. Tobias Andersson, elev på FG16, menar att själva poängen med utspringet är att springa ut från den byggnad man som elev befunnit sig i under skoltiden.

– Jag förstår inte syftet med att springa ut från en byggnad vi inte varit i. Det blir inte samma frihetskänsla, säger Tobias Andersson.

Klasskamraten Wilma Holmberg berättar att klassen försökt hitta kompromisser och även föreslagit att klassen skulle kunna ha två utspring, en lite mindre på Skavsta och den stora tillsammans med övriga elever på Gripenskolan. Men Peter Ekedahl tänker inte ändra sitt beslut, däremot har eleverna tillträde till skolan fram till klockan 10.00 på studentdagen, då fotografering samt överraskningar väntar eleverna.

– Personalen på Skavsta ordnar med en överraskning. Jag vet inte vad som är klubbat men lovar att de kommer få en bra sista tid på Skavsta, säger Peter Ekedahl.

Nyköpings gymnasium är sedan ett år en skola, efter att delar av Tessinskolans verksamhet flyttade till Gripenskolan och Nicolaiskolan. Redan förra året sprang därför alla elever, utom Skavstaeleverna ut från Gripen, berättar Peter Ekedahl.

– Alla elever, utan undantag, har sitt utspring från Gripen i år.

Nya tider på utspringet

På Nyköpings gymnasium finns i dag 14 olika program.

Flygteknikprogrammet, samt fordon- och transportsprogrammet är förlagt till Skavsta

Cirka 450 elever tar studenten på Nyköpings gymnasium i år.

Utspringet sker den 14 juni klockan 13.45

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist