Rosenkällamördaren får skärpt straff

Hovrätten skärper straffet för den 52-årige Nyköpingsbo som dömts för mordet på en 76-åring i Rosenkälla den 25 januari i år.

12 augusti 2019 11:38

Mannen dömdes av Nyköpings tingsrätt till fängelse i 16 år. Hovrätten har nu utökat straffet till 18 års fängelse.

Det var åklagare Fredrik Beijar som överklagade domen. Han ville att domstolen skulle ändra rubriceringen från mordbrand till grov mordbrand och att straffet under alla förhållanden skulle bestämmas till livstids fängelse. Den dömde 52-åringen förklarade sig nöjd med domen och har börjat avtjäna fängelsestraffet.

Det var på kvällen den 25 januari som räddningstjänsten larmades till flerfamiljshuset i Rosenkälla. Trapphuset var rökfyllt och räddningstjänstens rökdykare fick ut den medvetslöse 52-åringen ut ur lägenheten. Längre in hittades den 76-årige mannen brutalt mördad.

52-åringen låg nedsövd på intensivvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett i en vecka. Då han till slut kunde förhöras hade utredarna uppenbara problem att få en klar bild av skeendet. Mannen hade mycket otydliga minnesbilder från händelserna men medgav att han dödat 76-åringen. Han kunde inte säga hur eller varför han huggit sin bekant.

Hovrätten bedömer att mordbranden ska bedömas som ett brott av normalgraden men bedömer att straffet som tingsrätten mätt ut är för milt. Enligt hovrätten finns det dock inte skäl att, som åklagaren begär, döma mannen till livstids fängelse. Hovrätten dömer 52-åringen till 18 års fängelse.

Mannen avtjänar nu sitt straff på anstalten i Kumla som har landets högsta säkerhetsklass.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll