Sagor som kan riva murar

Sagor gör sig bäst på sängkanten. Nu kan barn höra när pappa/farfar läser sagor - trots att sagoläsaren själv sitter i fängelse.

12 november 2014 06:44

"Godnattsagor inifrån" heter studiecirkeln som just avslutats på Arnöanstalten.

– Det är bland det bästa som kriminalvården gjort, säger Pelle.

Vid sex tillfällen har Oxelösundsbibliotekarien Jonas Stål lotsat fångarna Pelle och Stefan genom barnboksvärlden. De har fått hjälp att hitta sina egna favoriter, böcker som de tror kan passa både dem själva och deras barn/barnbarn. Barnboksförfattaren Per Gustavsson har kommit innanför murarna och berättat om sitt författarskap. Tillsammans har bokgänget diskuterat vinsterna med att läsa och vad som gör en saga spännande och rolig.

Vid den fjärde träffen spelades det utvalda sagorna in för att sedan redigeras och kryddas med ljudeffekter. Alldeles nyligen nåddes målet och barnen på utsidan har fått sina sagor på CD tillsammans med ett bokpaket.

Det betyder mycket för Stefan och Pelle att kunna ge barnen en sagostund trots att de själva sitter inne. Stefan har läst för sin lilla flicka sedan hon var riktigt liten men Pelle erkänner att han nästan aldrig läste för sina barn, än mindre för barnbarnen.

– Det har aldrig blivit av, säger han.

Han har två barnbarn långt borta från anstaltslivet i Nyköping. De kommer aldrig till honom inte i fängelset - han vill inte att de för alltid ska associera sin farfar med fängelsemiljön.

– De har en farfar som sitter på kåken. Det låter förbannat illa, säger han.

Sagocd:n kan kanske bädda för bättre och gemensamma minnen.

– Jag hoppas att vi ska få en bättre relation när de växer upp. Att de kommer ihåg att jag tänkte på dem, säger Pelle.

Stefan har läst in den senaste Mamma Mu-boken för sin treåriga dotter. Hon hälsar på honom i fängelset varannan vecka.

– Nu försöker jag läsa så mycket jag kan för henne. Den största vinsten med att läsa är nog själva stunden, det blir så mycket närhet. Och så bidrar det också till att hon får ett bättre ordförråd, säger han.

När Stefans dotter kommer till fängelset får de vara i anstaltens familjerum. Här finns lite leksaker och mjukisdjur och textilier i glada färger.

Kriminalvårdaren Sofia Klar, har särskilt ansvar för att de intagnas barn ska ha det så bra som möjligt. Hon betonar att projektet drivs utifrån barnens intressen. Barnens omsorgsgivare måste godkänna att böcker och cd skickas till barnet.

Ryktet om sagostunderna har spridit sig inne på anstalten. Nu vill fler vara med.

– Jag hoppas att vi kan starta en ny studiecirkel i april, säger Jonas Stål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!